Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Comisia Europeană nu reduce bugetul agriculturii pentru anul 2015

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Copa Cogeca consideră că UE face un pas în direcţia bună de a nu reduce bugetul pentru agricultură aferent anului viitor. Secretarul general al Copa Cogeca, Pekka Pesonen, a declarat recent: „Sunt extrem de încântat de decizia miniştrilor agriculturii din UE de a se opune propunerii Comisiei Europene pentru reducerea finanţarii pentru sectorul agricol în anul 2015.

Preţurile au crescut cu până la 50% în mai multe sectoare. Este absolut inacceptabilă propunerea Comisiei Europene de a reduce veniturile în anul 2015, în condiţiile în care nu a fost alocat un buget pentru susţinerea sectorului cărnii de porc după embargoul rusesc impus din luna ianuarie”.

Este necesară introducerea măsurilor de susţinere a sectoarelor afectate de embargoul rusesc prin asigurarea finanţării necesare.

Cu referire la sectorul laptelui, care este aproape de colaps, se menţionează că nu sunt puţine regiunile UE în care preţul laptelui a scăzut şi cu 30-40% de la începutul anului. State precum Letonia, Estonia, Lituania şi Finlanda întâmpină serioase dificultăţi din cauza embargoului rusesc. Preţul de intervenţie al laptelui ar trebui urgent actualizat în funcţie de creşterea costurilor de producţie.

În ceea ce priveşte carnea de porc este necesar un plan în vederea găsirii unor noi pieţe de desfacere şi depăşirea barierelor fitosanitare, dar şi a altor obstacole pentru comerţul liber. Sunt necesare campaniile de promovare. Cantităţi însemnate de produse de calitate scăzută precum grăsimea de porc stocate în prezent, ar trebui vândute pentru a elibera spaţiile de depozitare necesare produsele de calitate. Se pierd 750.000 de tone de carne care ar fi trebui să ajungă pe piaţa rusească.

În sectorul fructelor şi legumelor, Copa-Cogeca solicită ca ajutorul să fie furnizat în luna ianuarie a anului viitor. Se creează astfel condiţiile necesare ca produsele retrase de pe piaţă să fie distribuite unor organizaţii de caritate. Comisia Europeană este îndemnată să introducă măsuri pentru a sprijini piaţa cărnii de vită UE, inclusiv la export.

Copa-Cogeca consideră, că este nevoie urgentă de a atrage tineri în agricultură. Se subliniază necesitatea de a dezvolta soluţii personalizate în pilonul II al PAC pentru a ajuta tinerii agricultori.

Reprezentanţii organizaţei susţin preocupările formulate miniştrii Agriculturii într-o declaraţie comună a Republicii Cehe, Ungariei, Poloniei, Slovaciei, Bulgariei, României, Sloveniei şi consideră că modificările propuse de Comisia UE ar putea duce la o scădere în producţia ecologică a UE ceea ce este inacceptabil.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns