Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

A fost depistat un porc cu trichineloză la Vetiş

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Porc de 500 kg intr-o gospodarie din judet
Porc de 500 kg intr-o gospodarie din judet

În săptămâna 14 – 20 noiembrie, 2013, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare – DSVSA, au realizat în perioada 14 – 20 noiembrie, 65 acţiuni de control la unităţi şi gospodăriile populaţiei. În această săptămână a fost depistat un porc cu trichineloză în greutate de 150 kg – valoare 1.200 lei.

Au fost verificate: exploataţii profesionale şi non profesionale de animale, depozite alimentare, unităţi de alimentaţie publică, unităţi de vânzare cu amănuntul, zone de agrement, pieţe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, unităţi ambalare produse de origine non animală, depozite, unităţi de procesare carne, unităţi procesare lapte.

În cadrul acţiunilor tematice au fost urmărite aspecte precum: condiţii zoo-igienice şi de bunăstare, existenţa documentului de înregistrare, respectarea condiţiilor generale de igienă, originea materiilor prime şi existenţa documentelor însoţitoare, respectarea condiţiilor privind ambalarea, marcarea şi etichetarea alimentelor, condiţiile de transport, modul de depozitare, monitorizarea şi eliminarea subproduselor, existenţa echipamentelor de protecţie.

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat două amenzi contravenţionale în valoare de 10.500 lei.
Deficienţele constatate au fost: Introducerea fără documente sanitare veterinare a altor animale în efectivele existente din exploataţiile de animale – exploataţie profesională, amendă de 8.500 lei; Manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor – supermarket – 2.000 lei.
În această săptămână a fost depistat un porc cu trichineloză în localitatea Vetiş în greutate de 150 kg – valoare 1.200 lei, carnea a fost confiscată şi dirijată spre incinerare, într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar.

 

În această săptămână au fost organizate informări/instruiri cu crescătorii de porcii şi păsări, medicii veterinari concesionari şi reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare din judeţ, asupra importanţei întăririi măsurilor de biosecuritate în contextul în care evoluează Gripa Aviară în vestul Europei şi Pesta Porcină Africană în nordul Europei.

O dată cu începerea perioadei de achiziţionare pentru sacrificare a porcilor, recomandăm crescătorilor de animale, să apeleze la medicii veterinari din localităţile de origine pentru crotalierea porcilor şi obţinerea actelor sanitare veterinare necesare comercializării.

Orice mişcare de animale, indiferent de specie, la nivel interjudeţean se va face numai după notificarea şi obţinerea avizului de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu – Mare.

Pentru orice fel de sesizări , reclamaţii în domeniul sanitar veterinar şi al siguranţei alimentare vă rugăm să apelaţi TEL VERDE la numărul de telefon 0800826787 sau 0261715956
Aceste acţiuni întreprinse de către inspectorii DSVSA Satu Mare, vor continua şi în perioada următoare, pentru a proteja sănătatea cetăţenilor şi a animalelor, de a preveni difuzarea bolilor transmisibile şi reducerea riscului de apariţie a toxiinfecţiilor alimentare.

Examenele trichineloscopice se pot efectua în cadrul Circumscripţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare – CSVSA Nr. 2 Piaţa Someş, sâmbătă, 22 noiembrie, între orele 8 – 13 şi duminică, între orele 8 -12.

Carnea provenită de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei este destinată strict pentru consum familial. Este interzisă comercializarea cărnii de porc sub orice formă obţinută în urma sacrificărilor de porci din gospodăriile populaţiei.
Nerespectarea prevederilor legale atrage după sine sancţiuni contravenţionale sau penale după caz.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns