Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

România nu primeşte sprijin financiar pentru investiţii din partea UE

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Romania va solicita Comisiei Europene rambursarea a peste 200 milioane de euro
Romania va solicita Comisiei Europene rambursarea a peste 200 milioane de euro

Subvenţia primită de fermierii din cele 27 de state ale Uniunii Europene diferă de la ţară la ţară. Sprijinul mai mic decât media europeană de 11.500 de euro/exploataţie este pus pe seama dimensiunii medii a fermei din ţară, care este sub nivelul european. Valorile mai mari ale sprijinului se referă în special la fermele comerciale. România nu primeşte sprijin financiar pentru investiţii în agricultură din partea UE.

Ţările baltice, primesc cele mai mici plăţi directe la hectar din Pilonul 1. Subvenţiile totale per fermă sunt aproape sau chiar peste media europeană. Cum este cazul Estoniei, plata pe fermă a fost, în anul 2012, de 29.000 de euro. În schimb, în cazul Lituaniei plata subvenţiei a fost de 11.100 de euro, sub media europeană.

Sprijinul financiar se compune din cele trei categorii de venituri: subvenţii, bani din fonduri UE pentru dezvoltarea rurală şi subvenţii pentru investiţii.

După cum subliniază publicaţia Recolta.eu – Aproximativ 4% din totalul subvenţiilor sunt plătite pentru investiţii în UE-27. Cea mai mare cotă este primită de fermierii din Luxemburg, 23%. De ce fermierii din Luxemburg, într-o ţară cu un sistem bancar bine pus la punct, ar avea nevoie de subvenţii atât de ridicate pentru investiţii, rămâne un mister, notează publicaţia Agri.Eu.

O parte dintre noile ţări membre ale UE au, de asemenea, cote ridicate pentru subvenţia pentru investiţii. Pe această listă se află ţări ca Lituania, Malta, Cipru, Estonia şi Slovenia. La polul opus, adică în categoria ţărilor care nu primesc sprijin financiar pentru investiţii, se regăsesc ţări precum: România, Olanda, Grecia şi Suedia.

Sunt diferenţe suprinzătoare şi în ceea ce priveşte ponderea plăţilor pe suprafaţă în spijinul total primit pentru ferme. Plăţile pentru dezvoltare rurală includ plăţile pe suprafaţă, plăţile de mediu şi altele. În medie, aceste plăţi reprezintă 17% din toate subvenţiile primite de fermă, însă cota este mai ridicată în Finlanda (49%) şi Austria (47%). În La polul opus, pot fi menţionate state precum Franţa, Grecia sau Danemarca, care primesc mai puţin de 10% din subvenţii din plăţile pentru dezvoltarea rurală.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns