Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Szodoray Paradi Hajnalka – retrospectivă la Muzeul de Artă

Artista alături de Felicia Grigorescu şi Muhi Sandor
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Artista alături de Felicia Grigorescu şi Muhi Sandor
Artista alături de Felicia Grigorescu şi Muhi Sandor

Una din cele mai cunoscute personalităţi active în lumea artelor plastice din Satu Mare, Szodoray Paradi Hajnalka are de ieri la Muzeul de Artă o vastă expoziţie retrospectivă, cu lucrări reprezentative pentru cele trei domenii de interes din creaţia dânsei: sculptura, grafica şi mai recent pictura.

Szodoray Paradi Hajnalka s-a născut în 1946 la Dej. A absolvit Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj în 1970, iar la Satu Mare s-a stabilit în 1971, fiind o apreciată profesoară la Liceul de Artă şi Şcoala Populară de Artă, devenită apoi Şcoala de Arte Satu Mare. Expoziţia deschisă la Muzeu conţine peste 100 de lucrări care ne pot ajuta să revedem traseul său creator. Avem sculpturi în bronz şi marmură, sculpturi în relief pe monede şi pietre, o sumedenie de lucrări de grafică, gen în care predomină portretele, în marea lor majoritate înfăţişând oameni apropiaţi sau personalităţi ale culturii şi istoriei maghiare din Ardeal (un ciclu este dedicat celor 13 generali executaţi în 1848).

Un spaţiu larg ocupă în expoziţie invazia culorii în creaţia doamnei Szodoray, mai întâi în desene, mai apoi în picturi, fenomen recent, început prin 2012, probabil sub emulaţia taberelor de creaţie la care a participat în ultimii ani. Este fascinant să urmăreşti evoluţia artistei, felul în care desenul ferm al sculptorului şi graficianului evoluează spre tot mai multă picturalitate, iar două din cele mai izbutite lucrări le găsim în ultima sală a galeriei din partea stângă a intrării la Muzeul de Artă. Artista şi profesoara îşi prezintă rodul unei vieţi dedicate artelor plastice. Poate că ar fi interesantă şi o expoziţie a alevilor distinsei doamne, mulţi dintre ei fiind activi în asociaţii de profil.

Înaintea vernisajului a avut loc un simpozion privind rolul Şcolii Populare de Artă în peisajul cultural sătmărean, organizat de Muzeul Judeţean, Şcoala de Arte şi Arhivele Naţionale. Au participat muzeografi, profesori, artişti plastici, oameni de cultură, iubitori de artă în toate formele ei. Îi amintim pe Liviu Marta, Felicia Grigorescu, Daniela Bălu, Lucian Cucuiet, Visnyai Csaba, Muhi Sandor, Cristina Gloria Oprişa, Claudia Popdan,. Emil Lajos Kovacs, Gergely Csaba, Aurel Ţenţ, Aurel Pop, Nicolae Decsei ş.a.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns