Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O multinaţională forţează pentru anul 2015 reducerea preţului la lapte

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

lapte

De o vreme fermierii români susţin că demersurile procesatorilor din România de a reduce preţul laptelui materie primă îi poate duce la faliment. Nu ştim dacă această intenţie în defavoarea fermierilor români are explicaţii în demersurile unei multinaţionale cu 18.000 de angajaţi, preocupată de a reduce preţul laptelui materie primă în anul 2015.

Multinaţionala la care ne referim este practic o cooperativă din Marea Britanie, cu o vechime de aproximativ 100 de ani şi este deţinută de 13.500 de fermieri din Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Germania, Belgia, Luxemburg şi Olanda.

Cooperativa Arla, căci despre ea este vorba, plăteşte în prezent 1,42 lei/litrul de lapte marfă, după ce anterior, în luna aprilie a anului 2014 s-a operat o reducere a preţului cu aproximativ 57 bani/litru. Reducerea la care se gândesc fermierii membri ai acestei cooperative ar fi de aproximativ 11 bani/litru şi ar urma să intre în vigoare în prima parte a anului 2015.

Demersul este pus pe seama supraproducţiei de lapte din Europa. Pe mulţi crescători de vaci îi surprinde faptul că propunerea de reducere a preţului de achiziţie a laptelui vine de la o fabrică deţinuită de fermieri. Se crede că în acest fel şi ceilalţi procesatori vor trece la reduceri de preţ.

Se pare că şi după aceste reduceri, fermierii membri ai cooperativei menţionate vor primi un preţ mai bun pentru lapte decât cel oferit acum de procesatorii din România.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Bietii fermieri din Romania care dau laptele marfa actualmente procesatorilor la pretul de 1,42 lei/litru pe cand noua ne vand la piata la pretul de 2,5 lei/litru. Oare nu ar fi mai convenabil sa ne vanda noua la pretul de 2 lei/litru si poate ar reusi sa vanda mult mai mult ca si in conditiile actuale ?. Nu ei sprijina acesti profitatori in detrimentul nostru si ai lor ?. Daca pretul laptelui procesat in magazine este pe undeva in jur de 3 lei/litru oare populatiei nu ar fi mai convenabil sa ia din piata productia autohtona la pretul de 2 lei/litru lapte marfa ?. Numai ca fermierii romani in loc sa-i taxeze pe procesatorii profitatori, ne taxeaza pe noi !. Atunci, sa suporte consecintele .

Lasă un răspuns