Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Chirie împovărătoare pentru funcţionarea Bibliotecii Judeţene: 10.000 euro plus TVA pe lună

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

biblioteca-judeteana-satu-mareLuni, 2 februarie 2015, la Consiliul Judeţean Satu Mare a avut loc conferinţa de bilanţ a 3 instituţii subordonate.

Este vorba de Biblioteca Judeţeană, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) şi Şcoala de Arte.
Au participat: Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean, directorii celor trei instituţii, respectiv Lacrima Istrăuan, Sînziana Cristea şi Mircea Deac, mai mulţi jurnalişti.

Problema spaţiilor

Înainte ca directorii de instituţii să-şi prezinte rapoartele anuale, Adrian Ştef a expus presei problemele majore cu care se confruntă cele trei instituţii subordonate. Astfel, referitor la Şcoala de Arte, el a spus că funcţionează într-un sediu pentru care plăteşte chirie (5.000 de lei pe lună), dar Consiliul Judeţean caută un sediu corespunzător.
Cu o situaţie şi mai acută se confruntă Biblioteca Judeţeană, care plăteşte Federalcoop lunar o chirie în cuantum de 10.000 de euro plus TVA. Referitor la stadiul actual, se poartă discuţii cu conducerea Primăriei municipiului în vederea demolării unei clădiri de pe strada Mihail Kogălniceanu. Acolo ar urma să se construiască noul sediu al Bibliotecii Judeţene după întocmirea contractului cu Ministerul Dezvoltării şi licitaţia pentru atribuire.
Despre CJRAE, a spus că nu avea o vizibilitate îndeajuns de bună, deşi este o instituţie important a judeţului îndeosebi în ceea ce priveşte orientarea şcolară şi profesională a elevilor.
Raportul conducerii Bibliotecii Judeţene

Din raport, am reţinut că instituţia are 35 de angajaţi care au realizat în 2014 următoarele obiective mai importante: Achiziţionarea unui pachet de acces nelimitat la catalogul on line al bibliotecii şi la soft-ul de bibliotecă TinRead; Aderarea Bibliotecii Judeţene Satu Mare la reţeaua de biblioteci din cadrul Sistemului informatic dedicat bibliotecilor: Catalog Colectiv Naţional şi Biblioteca Digitală: Organizarea de noi cursuri pentru cetăţeni de utilizare a calculatoarelor şi de iniţiere în Internet.

Raportul conducerii CJRAE

CJRAE dispune de 65 posturi profesori consilieri; 6 posturi profesori logopezi; 3,25 posturi personal didactic auxiliar şi nedidactic; 2 posturi personal de conducere.
Între obiectivele realizate în 2014 enumerăm: Campania de orientare vocaţională a elevilor „Îmi construiesc viitorul!” (Târgul Educaţiei, Concurs “Pledez pentru liceul meu”, Participarea la “Ziua porţilor deschise” la liceele tehnologice, „Săptămâna meseriilor” promovarea învăţământului profesional şi tehnic, work shop-uri în vederea orientării şcolare şi profesionale); Cursuri de formare pentru cadrele didactice; Monitorizarea copiilor cu părinţii plecaţi în străinătate şi altele.

Raportul conducerii Şcolii de Arte

Instituţia are 30 de angajaţi şi 667 cursanţi. Iată şi câteva dintre obiectivele realizate în 2014: Concursul naţional de dans sportiv „Cupa Sătmarului”, ediţia a IV-a; Festival concurs de chitară clasică – Samus GuitArt – ediţia a IV-a; Şir de manifestări ocazionate de încheierea anului şcolar 2013-2014; Zilele Şcolii de Arte Satu Mare; Festival – concurs internaţional de muzică pop-rock „Muzica Inimii Mele” ediţia a VIII-a.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. Suntem capitala de judet. Sa nu ai un sediu (corespunzator) pentru biblioteca judeteana spune multe. Din chiria platita, cate sedii s-ar fi putut face? Concluzionam ca nu avem nevoie de cultura. O fi daunatoare. Cui? Vecinii nostri baimareni nu se lauda, ei chiar au o biblioteca super. Noi pe ce dam banii?

  2. Daca ar fi vointa ,Primaria ar putea achizitiona,la bani marunti cladirea fostului hotel Victoria de pe str.Horea nr. 6 . Aceasta cladire are la parter un spatiu imens ( fosta cofetarie “TEATRU”celebra in anii 80) care este mascat la intrare de un chiosc al unui ceasornicar iar impreuna cu cele trei nivele ar putea adaposti toare institutiile mici care impovareaza bugetul cu chirii enorme si totodata ar salva o cladire (celebra candva) de la degradarea la care este spusa de catre boschetarii aciuiti in ea si care a devenit rusinea orasului. Domnilor Edili aratati-va vointa fata de acest oras frumos ,frumos candva chiar datorita acestor cladiri cu o arhitectura deosebita .

Lasă un răspuns