Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

A murit pianistul Aldo Ciccolini

Aldo Ciccolini
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Aldo Ciccolini
Aldo Ciccolini

Faimosul pianist născut în Italia, însă cu o mare apetenţă pentru repertoriul francez, a murit în noaptea dintre 31 ianuarie şi 1 februarie, la vârsta de 89 de ani, în casa sa din Paris.

Născut la Napoli, Ciccolini a intrat la Conservatorul din localitate la numai 9 ani, cu o dispensă specială dată de directorul instituţiei, compozitorul Francesco Cilea. A studiat pianul cu Paolo Denza (discipol al lui Ferrucio Busoni), armonia şi contrapunctul cu Achille Longo.

La vârsta de 16 ani a început să cînte la Teatro San Carlo dar şi prin baruri (pentru a-şi susţine familia). În 1949 a câştigat ex-aequo cu Ventsislav Yankov, concursul Marguerite Long-Jacques Thibaud din Paris (printre laureaţi se aflau şi Paul Badura-Skoda şi Pierre Barbizet).

Ciccolini a devenit cetăţean francez în 1969 şi a predat la Conservatorul din Paris între 1970 şi 1988. A fost admirat pentru interpretările de referinţă pe care le-a oferit lucrărilor de Camille Saint-Saëns, Maurice Ravel, Claude Debussy, Charles-Valentin Alkan şi Erik Satie sau Déodat de Séverac, Jules Massenet şi Alexis de Castillon. De asemenea, înregistrările sale cu piese de creatori spanioli sunt preţuite: Isaac Albéniz, Enrique Granados, Manuel de Falla.

Despre Cicolini, soprana Elisabeth Schwarzkopf afirma:”Nu cred că am întâlnit un partener mai minunat şi un tovarăş mai încântător” “

Ciccolini este autorul a mai mult de o sută de înregistrări pentru EMI-Pathé Marconi dar şi pentru alte companii, înregistrări ce au inclus serii complete de sonate de Mozart şi Beethoven, integrala lucrărilor pentru pian solo de Debussy şi două cicluri separate ale lucrărilor pentru pian de Satie.

In 2002 Ciccolini a primit Diapason d’Or pentru integrala lucrărilor pentru pian solo de Janáček (Abeille Music) şi Schumann (Cascavelles). Seria completă a sonatelor de Beethoven făcută de Ciccolini a fost re-editată de Cascavelle în 2006. Ciccolini a înregistrat şi un repertoriu mai puţin cunoscut, precum selecţiuni din Péchés de vieillesse de Rossini.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns