Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Vasile Koter şi bucuria detaliilor (FOTO)

Toiege, tablouri, vizitatori
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Toiege, tablouri, vizitatori
Toiege, tablouri, vizitatori

Maeştrii unor tradiţii spirituale poartă cu ei un toiag, semn al poziţiei lor elevate, pe care-l folosesc pentru a puncta momentele esenţiale dintr-un discurs şi a trimite auditorii în liniştea contemplării. Văzând infinita serie de toiege lucrate cu o nestăvilită bucurie a detaliului, expuse în saloanele Muzeului de Artă de sculptorul în lemn Vasile Koter, nu poţi să nu vezi în ele un certificat al măiestriei la fel de autoritar.

Este uimitoare fantezia şi migala care umple cu chipuri, forme şi sens nişte spaţii incredibil de restrânse pe acele ramuri lungi. Fie că sunt portrete expresive sau caricaturi, tipare geometrice, inflorescenţe, impresia este de totem arhaic, pasiunea lui Koter pentru arta tradiţională străveche fiind binecunoscută prietenilor săi. Iată că în această expoziţie el reuşeşte să îşi însuşească acest limbaj într-un mod fascinant de personal şi original. Toiegele sale par să invite privitorul la o examinare foarte detaliată şi eşti tentat să le iei în mâini şi să le întorci pe toate părţile, ca să te bucuri şi tu, privitorul, de toată risipa fastuoasă de imaginaţie revărsată acolo de artist.

IMG_7528

IMG_7527

IMG_7522

IMG_7520

IMG_7501

Această serie reprezintă coloana vertebrală a expoziţiei aniversare “Convulsii şi rosturi”, deschisă de Vasile Koter la puţin timp după împlinirea vârstei de 65 de ani, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi Centrului Culturii Tradiţionale. Foarte multe din lucrările expuse aici în premieră provin din viitorul muzeu privat la care sculptorul lucrează în Viile Satu Mare. Ele sunt însoţite de lucrări mai vechi, unele consacrate deja (scenele de istorie maghiară, cu portrete de personalităţi, sau cele două reprezentări foarte expresive ale regretatului Papă Ioan Paul al II-lea), altele inedite prin tematică (o “Naştere a Domnului” ingenioasă sau comentariile pe tema istoriei) şi prin materialul folosit (os lucrat cu mare fineţe, marmură şi chiar metal).

IMG_7505

IMG_7511

IMG_7492

IMG_7491

Faptul că avem de-a face cu un artist în toată puterea cuvântului, şi nu un simplu artizan talentat, se vede în lucrările alegorice cu sugestii inteligente şi elemente foarte moderne. în seria de torso-uri sau în cele 12 portrete groteşti zodiacale care te întâmpină deja din prima sală a expoziţiei. O compoziţie intitulată “Arta culinară a naturii” demonstrează, pe lângă simţul umorului, o deschidere spre montaje de mai mari proporţii. Koter nu ezită să folosească şi culoarea, pe care, în cazul unor toiege, o alege în nuanţe potrivite cu subiectul lucrării şi textura lemnului utilizat. Combină inventiv tipurile de material în unele lucrări, conectează subtil lucrări învecinate, Fiecare pas prin sălile expoziţiei aduce noi şi inteligente surprize. Sunt impresionante chipurile portretelor, atât cele “clasice”, sculptate în relief, cât mai ales cele încrustate în lungile compoziţii din toiege, atenţia acordată de artist expresivităţii faciale fiind cu totul remarcabilă. Vă puteţi convinge din imaginile care însoţesc acest articol.

IMG_7499

IMG_7500

Întrebarea care se pune este dacă Vasile Koter are cui să predea ştafeta acestei arte, dacă vin din urmă sculptori în lemn cu o asemenea acuitate a privirii şi răbdare în execuţia lucrărilor. Despre moştenirea artistică a familiei sale nu ne facem griji. Cel puţin nepotul său Kozma Mate (clasa a IV-a la Liceul de Artă) s-a dovedit un violonist talentat în micul recital de la vernisaj.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns