Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Congresul UDMR a reunit liderii PSD, PNL, PLR şi PC

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Kelemen Hunor, singurul candidat la şefia UDMR
Kelemen Hunor, singurul candidat la şefia UDMR

Fostul vicepremier Hunor Kelemen este singurul candidat la şefia UDMR, în cadrul Congresului acestei formaţiuni politice, care va avea loc la Cluj vineri şi sâmbătă. La acest congres sunt aşteptaţi aproape 800 de delegaţi.

UPDATE: Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, în cadrul prezentării raportului său în fața Congresului, că nu și-a făcut iluzii cu privire la acceptarea proiectului de autonomie elaborat după precedentul congres, fiindcă societatea românească nu acceptă momentan autonomia culturală ca modalitate de soluționare a problemei minoritare.

UPDATE: Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat la Congresul UDMR că niciodată între Uniune şi Guvernul de la Budapesta nu a existat o colaborare atât de bună, că este foarte clar că interesul Ungariei şi României deopotrivă este cooperarea şi pentru ca aceasta să aibă loc un rol esenţial îl are UDMR, el adăugând însă că această actualitate a cooperării nu va depinde de Ungaria.

Semjen Zsolt a precizat, referindu-se la revendicările pe care le are comunitatea maghiară, că dacă “alţii au voie”, şi maghiarii pot, adăugând că aceasta nu a cerut niciodată ceva respins de Uniunea Europeană.

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis arată în mesajul transmis cu ocazia Congresului UDMR că s-a produs o deteriorare a culturii politice democratice. iar creşterea integrităţii în politica românească se poate face prin selectarea şi promovarea de oameni care nu sunt corupţi sau coruptibili.

Totodată, Klaus Iohannis le-a reamintit participanţilor la Congresul UDMR faptul că a susţinut reluarea dezbaterilor despre descentralizare şi regionalizare, “ca parte a unei necesare discuţii privind arhitectura statului român şi organizarea sa administrativ-teritorială”.

UPDATE: Preşedintele PLR şi al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că în România are loc un asalt asupra valorilor instituţiilor democratice, în care prezumţia de nevinovăţie a dispărut, el declarându-se “şocat” de faptul că procurorii vorbesc “cu nonşalanţă de planuri de arestări”.

UPDATE: Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat că protecţia minorităţilor trebuie să rămână şi de acum înainte un deziderat comun pentru toţi politicienii.

UPDATE: Copreşedinte PNL, Vasile Blaga, a propus UDMR, vineri, în deschiderea celui de-al XII-lea Congres al Uniunii de la Cluj-Napoca, formarea unui parteneriat pe termen lung, de cel puţin 10 ani.

UPDATE: Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, vineri, la Congresul UDMR, că în viitorul apropiat va exista o colaborare fructuoasă între partidul său şi Uniune.

Ea a vorbit de nevoia de schimbare a clasei politice şi de riscul de a apărea partide nocive pentru democraţie.

UPDATE: Premierul Victor Ponta i-a salutat, vineri, pe participanţii la Congresul UDMR, şi în limba maghiară, spunând că Gyorgy Frunda, consilierul său, îi aminteşte de fiecare dată să spună ceea ce ştie în limba maghiară.

UPDATE: secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat că în cadrul Congresului Uniunii vor fi făcute două modificări importante la statutul UDMR, şi anume se va renunţa la funcţia de vicepreşedinte politic, iar secretariatul general se va numi prezidiu executiv.

Premierul Victor Ponta le-a transmis, vineri, membrilor UDMR reuniţi la Congresul formaţiunii că, spre deosebire de alţi ani, în 2015 nu le mai propune intrarea la guvernare, fiind convins că în calitate de reprezentanţi legitimi ai comunităţii maghiare vor decide singuri asupra acestui lucru.

UPDATE: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, înaintea începerii celui de-al 12-lea Congres al Uniunii, că reuniunea se va desfăşura sub semnul reconfigurării modalităţii de a face politică, însă cu păstrarea actualelor valori ale UDMR.

UPDATE: La cel de-al 12-lea Copngres al UDMR sunt prezenţi peste 770 de delegaţi şi aproximativ 150 de invitaţi, între care lideri politici din Ungaria şi România: preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, liderul PLR, preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, co-preşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, liderul PC, Daniel Constantin, vicepremierul Uugariei Semjén Zsolt, precum şi alţi politicieni de marcă din România şi străinătate.

De asemenea, vor exista invitaţi din partea partidelor politice din România şi din Ungaria, ai Partidului Popular European şi ai formaţiunilor politice care reprezintă minorităţile maghiare din jurul graniţelor Ungariei. Congresul va fi găzduit de Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns