Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Clădirea Filarmonicii din Szczecin a câștigat Premiul de Arhitectură al Uniunii Europene

Filarmonica din Szczecin
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Filarmonica din Szczecin
Filarmonica din Szczecin

Clădirea Filarmonicii din orașul polonez Szczecin a câștigat cea de-a XIV-a ediție a Premiului de Arhitectură al Uniunii Europene și al Fundației Mies van der Rohe, relatează EFE citând anunțul făcut vineri, la Barcelona, de juriul format din nume de prestigiu din acest domeniu.

Realizat pe baza unui proiect al biroului de arhitectură condus de Alberto Veiga și Fabrizio Barozzi, acest edificiu din Polonia s-a impus, în etapa finală, în fața altor patru candidaturi: Muzeul de Artă din Ravensburg (Germania), Muzeul Maritim al Danemarcei din Helsingor, Crama Antinori a Bargino, din San Casciano, Val di Pesa (Italia) și Centrul Studențesc Saw Swee Hock de la London School of Economics (Marea Britanie).

Premiul în valoare de 60.000 de euro a fost înmânat de adjunctul directorului general al Direcției Generale Educație și Cultură din cadrul Comisiei Europene, Jens Nymand Christensen, de un adjunct al primarului orașului Barcelona și de președintele Fundației Mies van der Rohe, Antoni Vives.

Președintele juriului, Cino Zucchi, a explicat opțiunea pentru Filarmonica din Szczecin afirmând că aceasta propune “o strategie convingătoare prin formă și spațiu pentru un oraș care face eforturi să-și construiască un viitor mai bun într-o economie aflată în schimbare”.

Edificiul premiat cuprinde o sală de concerte cu capacitate de o mie de persoane, o sală pentru muzică de cameră pentru 200 de spectatori, un spațiu multifuncțional destinat expozițiilor și conferințelor, precum și un amplu hol de intrare. Fațada este realizată în totalitate din sticlă, schimbându-și aspectul în funcție de iluminatul din interior.

Juriul a remarcat “austeritatea exterioară și simplitatea compoziției spațiilor de circulație din interior, în contrast cu expresivitatea sălii principale și a sălii de concerte”.

Distincția decernată vineri în orașul catalan este catalogată drept cel mai prestigios premiu de arhitectură din Europa și se acordă o dată la doi ani pentru proiecte realizate în ultimii doi ani. Selecția se face dintre lucrări propuse de experți independenți, de Consiliul Arhitecților din Europa, de asociațiile naționale de profil și de un comitet consultativ.

Printre laureații edițiilor precedente se numără Norman Foster, Esteve Bonell-Francesc Rius, Dominique Perrault, Rafael Moneo, Zaha Hadid și David Chipperfield.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns