Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Moţiunea de cenzură a fost respinsă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

UPDATE: Şedinţa Legislativului în care se dezbate şi votează moţiunea de cenzură iniţiată de PNL împotriva guvernului Victor Ponta a început vineri, la Palatul Parlamentului, în prezenţa a 364 de senatori şi deputaţi, din totalul de 554 parlamentari.

UPDATE: 13.oo Moţiunea de cenzură a fost respinsă. Au fost înregistrate 194 de voturi “pentru”, cu 11 mai multe faţă de numărul de semnături. Au mai fost înregistrate 13 împotrivă şi 7 au fost anulate. Pentru ca moţiunea să treacă, liberalii aveau nevoie de 278 de voturi pentru.

UPDATE: 12.10 A început votul asupra moţiunii de cenzură. Lipsesc 190 de parlamentari.

Premierul Ponta a fost primul care a votat la moţiunea de cenzură, deşi parlamentarii PSD nu votează. Votul este secret şi se exprimă cu bile.

UPDATE 12.05 Victor Ponta este invitat să ia cuvântul, el vorbind despre creşterea economică a României.

”Cel mai important partener al nostru, Republica Moldova, va fi în criză, o pradă uşoară pentru cei din est care îi vor răul. Sunt convins că nu vreţi acelaşi lucru pentru România”.

”Le mulţumesc colegilor din majoritate şi în special colegilor din PSD că au rezistat întotdeauna la nenumăratele atacuri mincinoase ale propagandei. Cu o singură excepţie, v-aţi ales lideri cu care vă puteţi mândri. Când nu voi mai fi preşedintele PSD în niciun caz nu voi vota cu PNL să dau jos guvernul PSD, că doar nu sunt prostănac. PNL a avut preşedinţi, oameni respectabili, citiţi, cu capacitate politică şi acum a ajuns să fie condus de Elena Udrea. Treaba lor”

UPDATE 11.57 Deputatul Cezar Preda a luat cuvântul în numele PNL

”Am văzut azi şi nişte veveriţe, care al naibii se pricep la viaţa parlamentară”, a fost aluzia către Gabriela Podaşcă.

”Victor Ponta a luat deja o decizie, se va înscrie în UNPR”

UPDATE 11.51 Senatorul Haşotti a cerut înaintea discursului ca Parlamentul să ţină un moment de reculegere pentru victimele mineriadei. El a avut un mesaj şi pentru Gabriel Oprea: ”Aţi spus că nu veţi trăda. Mai vedem noi”

”PC seamănă cu maşina comunismului, îşi epuizează toată energia la claxon.  PC, UNPR stau sub pulpana prăfuită a PSD. Principalul vinovat al celei mai mari orori a fost Ion Iliescu, înaintaşul dvs”

Haşotti a citat un pasaj dintr-un discurs al lui Victor Ponta: ”Vom contracara prin orice metodă gestul laş şi iresponsabil de a-şi lua prizonieri propriii parlamentari. Este un gest de laşite şi ticăloşie cu care Guvernul ne-a obişnuit să rămână la putere. Un guvern care nu are niciun vot pentru are susţinere zero”

UPDATE 11.50 Călin Popescu Tăriceanu către senatorul Puiu Haşotti: Ce faci Puiule, unde erai?

UPDATE 11.45 Deputata Gabriela Podaşcă îi ironizează pe cei de la PNL: ”nu înţeleg de ce sunteţi atât de nervoşi”

”Aţi aşteptat să puneţi pe moţiunea dumneavoastră semnătura unui procuror, nu puteţi spune că este o coincidenţă. E pentru prima dată când depuneţi o moţiune de cenzură, când la parlament vine o solicitare din partea procurorilor. Ni se cere să subordonăm voinţa Parlamentului unei alte puteri, ca un procuror să poată demită un guvern. Noi avem responabilitatea de a împiedica aşa ceva. Parlamentarii nu vota, este doar un pretext pentru o tentativă neconstituţională de dărâmare a Guvernului”

UPDATE 11.37 Senatorul Vasile Blaga vorbeşte în numele PNL

”Acum zece minute premierul moldovean şi-a dat demisia, spunând că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii”

”Domnul premier sfidează pe toată lumea şi refuză să facă un gest normal în orice ţară democratică, să-şi dea demisia”

”Domnul arată ca un politician care are un singur gând, să rămână agăţat de scaunul de la Palatul Victoria”

UPDATE 11.32 Senatoarea PC, Adriana Anghel, a luat cuvântul în timpul alocat PSD. Ea poartă un tricou cu imaginea lui Mickey Mouse, relatează Gandul.

”Ruşinică, ruşinică, vă este frică! ”

”Domnul Iohannis vrea un guvern, al său, calcă pe Constituţie, pas cu pas. Ghinion, al nostru”

”Domnul Iohannis nu cere Germaniei să achite României datoria de 19 miliarde de euro”

UPDATE 11.26 Senatorul Mircea Geoană prezintă punctul de vedere al parlamentarilor independenţi

”Suntem în situaţia ingrată în care în premieră la nivel mondial un prim-ministru este acuzat de corupţie”.

”Domnule Ponta, nu este un procuror care vă acuză, este justiţia care vă acuză. Nu este un război între puterile statului, este un lucru firesc ca atunci când apare o suspiciune, un demnitar face un pas în lateral”

”Actualul prim ministru este un balast pentru ţară şi partid, aveţi curajul să spuneţi că aşa nu se mai poate conduce România”

UPDATE 11.23 Deputatul Eugen Tomac vorbeşte în numele PMP

UPDATE 11.19 Deputatul Marton Arpad a luat cuvântul în numele UDMR

Această moţiune ridică nişte probleme despre care şi noi credem că în timpul cel mai scurt ar trebui rezolvate. Guvernul nu respectă prevederile legale nu a organizat alegeri nici pentru autorităţile locale, nici pentru Parlament. Aceste alegeri trebuie organizate cât mai curând.

Nu pot să nu constat că în anumite circumscripţii nu pot fi organizate alegeri din cauza modificării Statutului, este adevărat că votul de anul trecut a fost îngreunat din cauza proastei organizări, de care vinovat se face guvernul.

De ce nu a fost depusă această moţiune imediat după alegeri?

Având în vedere conţinutul moţiunii şi problemele semnalate, nu este atât de clar pentru toţi că ea trebuie votată. Vom vota secret, potrivit propriilor convingeri. Dacă se poate vorbi de mineriadă între justiţie şi Parlament, aceasta se duce împotriva Parlamentului.

UPDATE 11.17 Alina Gorghiu despre intervenţia lui Tăriceanu: Doream un dialog cu premierul şi nu cu berbecele PSD

UPDATE 11:15 În numele grupului PC-PLR vorbeşte preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu

”Este bine când vorbiţi de legitimitate să vă uitaţi în oglindă, aveţi o mare problemă stimaţi colegi ai PNL. În 2012, aţi candidat pe lista USL, aţi luat ulterior decizia să părăsiţi USL, cetăţenii v-au acordat votul pentru că eraţi în cadrul USL. Aţi trădat electoratul şi nu aveţi dreptul să vorbiţi de legitimitate”

”V-aţi prezentat la alegerile pentru PE ca partid liberal, apoi aţi părăsit familia liberală şi aţi trecut în familia populară”

”Este pentru prima dată când PNL este condus de un preşedinte numit şi nu de unul ales”

UPDATE 11:02 Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a luat cuvântul în numele PNL

”Ne aflăm în principal pentru a apăra dreptul de vot al românilor de pretutindeni. Auzim cum propaganda PSD ne spune că dreptul la vot este unul marginal. L-am auzit şi pe încă premierul Ponta”

”Nu am fi putut închide ochii nici dacă era un singur cetăţean care i se împiedica dreptul la vot. Dvs acţionaţi în masă împotriva românilor. Suntem aici pentru că ne dorim să punem capăt abuzurilor. Ne dorim ca Victor Ponta să plece. Anul acesta, guvernul Ponta a blocat dreptul la vot, refuzaţi că hotărârile judecătoreşti vă obligă să organizaţi alegerile. Toate au un motiv, teama de a pierde alegerile. Teama se regăseşte în toate acţiunile pe care le întreprinde. Îi e teamă de proprii cetăţeni şi de presa liberă. Nimic deosebit de alt dictator din lume. Aveţi aceleaşi fobii. Frica de adevăr vă face să ameninţaţi presa, care nu dă din cap că aţi votat dublarea alocarea alocaţiilor pentru copii deşi nu aţi votat-o. Ameninţaţi cetăţenii cu plângeri penale, dacă protestea împotriva dvs. Aţi suspendat constituţia şi v-aţi organizat mitinguri omagiale pentru că vă este teamă de democraţie. Aţi organizat o adevărată mineriadă parlamentară în acest timp. În opinia PNL, aţi transformat un stat de drept într-un stat nedrept cu cetăţenii săi, pe care îi consideraţi inferiori dvs şi funcţiei dvs”.

”Aţi dorit după 25 de la mineriadă să organizaţi o contramanifestaţie. Oricâtă forţă veţi pune în acţiuni de intimidare, veţi pierde puterea, o veţi pierde domnule prim-ministru”.

”Premierul Ponta nu mai are legitimitate, pentru că a fost învestit de o altă majoritate decât cea din prezent”.

”Cer astăzi scuze. A fost o greşeală nebănuită să avem încredere în acest om, nu am crezut că un om tânăr poate merge să refuze dreptul de vot al românilor. Eu le cer scuze că v-am ajutat să ajungeţi ceea ce sunteţi astăzi”.

”Fac un apel la colegii dvs să nu stea ca nişte oi în staul. Cei din arcul puterii sunt opriţi prin ordin politic să îşi exercite dreptul de vot. Din frica teribilă, Victor Ponta nu mai are încredere în dvs deşi acum trei zile l-aţi ajutat. Premierul este interesat de un singur drept: dreptul ca el şi fratele lui siamez din Senat să nu fie egal cu cetăţenii. Ponta se apără pe sine şi cercul lui de apropiaţi, nu sunteţi mulţi acolo”

”Puteţi să pierdeţi puterea, dar să recâştigaţi respectul românilor, vă puteţi lua înapoi măcar dreptul la vot”

”Vă rog să nu fiţi astăzi siamezii lui Victor Ponta”

UPDATE 10:52 Premierul Victor Ponta şi-a început discursul la moţiunea de cenzură.

”Este important să nu-i păcălim pe oameni, am văzut că se vorbeşte despre alegerile locale pe care trebuie să le organizăm. Aţi votat în unanimitate, putere şi opoziţie, legea care se referă la alegerile locale, la modul de organizare. Bănuiesc că nu vreţi să facem alegeri pe o lege care aţi abrogat-o”.

”Îmi aduc aminte că cei de la PNL erau alături de noi în 2009 când Traian Băsescu a câştigat cu votul din Diaspora”

”Moţiunea de cenzură are ca scop criticarea activităţii guvernului, dar am văzut că nu este aşa ceva şi dovedirea unei alte majorităţi. Nu există o asemenea alternativă, nu există un alt guvern, prin votul pe care îl veţi da se va vedea că nu există o altă majoritate”

”Nu acuz opoziţia că o altă putere a statului vrea să dea jos guvernul în locul său, Vreau să vă mai spun, dacă credeţi că este un bun precedent pentru democraţia din România ca un guvern să se schimbe prin voinţa unui procuror este grav, este o mare greşeală şi va veni timpul când vă veţi da seama de acest lucru”.

Şeful Guvernului a apreciat totodată că, în prezent, nu există o alternativă la actualul Cabinet, iar votul care urmează să fie exprimat la moţiunea de cenzură va arăta că nu există nici o altă majoritate.

UPDATE: Antonescu: Neorganizarea alegerilor parţiale, un motiv suficient pentru a cădea Guvernul

Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat, vineri, la Parlament, unde se dezbate moţiunea de cenzură, că va vota “pentru”, el arătând că este un motiv suficient pentru căderea Guvernului neorganizarea alegerilor parţiale în circumscripţii din România, aşa cum obligă legea.

 


UPDATE: Şedinţa este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea

La şedinţă participă premierul Victor Ponta şi membrii guvernului său.

UPDATE: Liderul PSD, premierul Victor Ponta, susţine că are emoţii legate de votul privind moţiunea de cenzură care urmează să fie dezbătută în Parlament.

UPDATE: Mitinguri pentru susţinerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Ponta vor avea loc, vineri, în mai multe oraşe din ţară, unde liberalii au anunţat că vor fi pichetate sediile prefecturilor.

 

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, afirmă, într-un interviu acordat agenţiei de presă Bloomberg, că “ziua de mâine nu va aduce nicio surpriză”, susţinând că moţiunea de cenzură va fi respinsă de majoritatea parlamentară. Dezbaterea moţiunii de cenzură “Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!” va începe vineri la ora 10.00.

Parlamentarii vor avea un timp de 91 de minute pentru a-şi expune punctele de vedere la dezbaterea de vineri din plen a moţiunii de cenzură depuse de PNL, iar Guvernul va avea o oră la dispoziţie, au decis, miercuri, Birourile Permanente ale cele două Camere.

Secretarul Camerei Nicolae Mircovici a făcut această precizare, arătând că din cele 91 de minute alocate parlamentarilor, 43 minute sunt pentru PSD, 29 minute pentru PNL, 6 pentru PC-PLR, 4 minute pentru UDMR, 3 pentru minorităţile naţionale şi 4 minute pentru parlamentarii neafiliaţi.

Guvernul va avea la dispoziţie 60 de minute.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns