Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Membrii Eurogrup amână orice discuţie cu Grecia până după referendum

Grecii au protestat în Piața Parlamentului
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Grecii au protestat în Piaţa Parlamentului
Grecii au protestat în Piaţa Parlamentului

Grecia a intrat marţi în incapacitate de plată faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI) după ce nu a onorat rambursarea unei scadenţe de peste 1,5 miliarde de euro, a anunţat instituţia de la Washington, citată de AFP.

UPDATE: Miniştrii de Finanţe ai ţărilor din zona euro au stabilit amânarea tuturor negocierilor cu Guvernul Greciei până după anunţarea rezultatului referendumului programat duminică, anunţă un oficial guvernamental slovac citat de Reuters.

UPDATE: Premierul elen Alexis Tsipras va accepta toate condiţiile impuse de creditorii internaţionali, aşa cum au fost ele stabilite la sfârşitul săptămânii trecute, cu doar câteva schimbări minore, potrivit unei scrisori trimise de primul ministru al Greciei, marţi noapte, către Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană.

UPDATE: Cozi lungi s-au format după ce Guvernul a ordonat redeschiderea miercuri a aproximativ 1.000 de sucursale bancare pentru a permite pensionarilor disperaţi, fără carduri bancare, să încaseze până la 120 de euro din cecuri de pensii, relatează AP

Atena devine astfel prima ţară dezvoltată care a acumulat restanţe de plată faţă de FMI şi nu mai are acces la resursele financiare ale instituţiei care, la rândul său, se confruntă cu cel mai mare faliment din istoria sa, relatează Agerpres.

Miniştrii Finanţelor ai ţărilor din zona euro, reuniţi în teleconferinţă marţi seară, au respins cererea Greciei de prelungire a planului de asistenţă financiară.

Preşedintele Eurogrup, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a anunţat marţi seară că Guvernul Greciei va trimite noi propuneri miercuri, iar negocierile vor continua. Dijsselbloem a semnalat că un eventual nou plan de asistenţă va avea condiţii mai dure pentru Guvernul elen.

“Miercuri la ora 11.30 (12.30, ora României) va avea loc o nouă teleconferinţă pentru a discuta despre evoluţia situaţiei Greciei”, a transmis Dijsselbloem prin Twittter.

Incapacitatea de plată a unui stat nu înseamnă neapărat incapacitatea acelui stat de a plăti pensiile şi salariile bugetarilor, ci este o noţiune care se referă în primul rând la incapacitatea acelui stat de a plăti datoriile creditorilor externi şi interni.

Cel puţin 20.000 de persoane au manifestat marţi seara la Atena în favoarea unui răspuns ‘Da’ în cadrul referendumului ce va fi organizat duminică de guvernul condus de Alexis Tsipras şi pentru susţinerea măsurilor bugetare şi a reformelor cerute Greciei de către creditori.

Manifestanţii, în majoritate ostili guvernului stângii radicale al partidului Syriza, s-au reunit în Piaţa Parlamentului la apelul unei iniţative numite ‘Noi rămânem în Europa’, exprimând de asemenea teama faţă de o ieşire a Greciei din zona euro în caz de eşec al guvernului în ceea ce priveşte un acord cu creditorii UE şi FMI. Luni, peste 13.000 de susţinători ai Syriza au manifestat în acelaşi loc pentru a susţine un răspuns ‘Nu’ în cadrul referendumului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns