Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Avangarde: 53% dintre români cred că primarul ar trebui ales într-un singur tur

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Peste 50% dintre români consideră că primarul ar trebui ales într-un singur tur de scrutin, potrivit unui sondaj Avangarde, care vizează administrația locală, realizat la comanda UNCJR și dat publicității miercuri, la ședința Adunării Generale a Uniunii.

Întrebați dacă primarul ar trebui să fie ales prin vot direct, 53% dintre cei chestionați consideră că acesta ar trebui ales dintr-un singur tur, în timp ce 30% cred că primarul ar trebui să fie ales în două tururi. 16% dintre respondenți s-au arătat indiferenți față de subiect, iar 1% nu au știu/nu au răspuns la întrebare.

În ceea ce privește modalitatea de alegere a edililor în actuala legislație electorală, 53% au răspuns că aceasta este în două tururi de scrutin, 28% — într-un singur tur, 19% — nu știu.

Potrivit sondajului, 69% dintre cei chestionați consideră că președintele Consiliului Județean ar trebui ales prin vot direct, 11% susțin că acesta ar trebui ales de consilierii județeni, în timp ce 7% spun că ar trebui numit de Guvern. 13% dintre cei intervievați nu au știut sau nu au răspuns la întrebare.

Cercetarea a fost realizată în perioada 14 — 26 aprilie, pe un eșantion de 1.000 de persoane de 18 ani și peste. Tipul eșantionului: probabilist, stratificat. Metoda de culegere a datelor: față-în-față cu respondentul, la domiciliul acestuia, scrie Agerpres.

Eroarea maximă tolerată este de plus/minus 3,1%, pentru un interval de încredere de 95%. Validarea s-a făcut pe baza datelor INS 2012. Au fost verificate telefonic 270 de chestionare.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS SCANDAL POLITIC

Elena Lasconi, scoasă de pe lista USR la europarlamentare

Președintele USR, Cătălin Drulă, anunță că i-a cerut Elenei Lasconi, desemnată în fruntea listei partidului pentru alegerile europarlamentare, ...

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now

HOTĂRÂRE DE GUVERN

Ordonanța cu comasarea alegerilor, adoptată

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat că în şedinţa extraordinară de vineri, 8 martie, a Executivului a fost adoptată ordonanţa de urgenţă care declanşează procesul de organizare simultană a alegerilor locale şi pentru Parlamentul European, în data de 9 iunie.