Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Inflaţia anuală a devenit negativă în iunie, în premieră după 1989

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preţurile de consum au scăzut în iunie cu aproape 3% faţă de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente şi băuturi la 9% de la 1 iunie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns în teritoriu negativ, la -1,6%, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, influenţată de ieftinirea alimentelor cu 6,4%,potrivit INS.

Faţă de luna precedentă, alimentele s-au ieftinit cu 8,2%, pe când mărfurile nealimentare au fost mai scumpe în iunie cu 0,1%, iar serviciile cu 0,2%.

Măsurate prin indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC), preţurile au coborât cu 0,9% faţă de iunie 2014.

“Începând cu data de 1 iunie 2015 a intrat în vigoare extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor si băuturilori. Presupunând că această modificare fiscală ar fi fost transferată în întregime încă de la momentul intrării în vigoare, putem spune că -3,5 puncte procentuale (calculată ca diferenţă între IPC şi IPC la taxe constante, indicele din urmă fiind calculat aplicând cota de TVA de 24%, valabilă in perioada de bază, la preţurile lunii iunie fară noua cotă de TVA) din scăderea cu -1,6% a ratei anuale a IPC în luna iunie 2015, se datorează reducerii cotei de TVA. Ponderea produselor care fac scopul acestei reduceri şi sunt incluse în calcul IPC este de 27,9%”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS), citat de Mediafax.

Faţă de iunie anul trecut, preţurile alimentelor s-au redus cu 6,44%, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,76%, iar tarifele serviciilor au crescut cu circa 2,5%.

Ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu iunie 2014, este de 36,2%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0%-2,5% deţin o pondere de 42,9%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% reprezintă 20,9%.

“Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2014 – iunie 2015) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2013 – iunie 2014), calculată pe baza IPC, este de 0,7%. Determinată pe baza IAPC, creşterea este de 1%”, se notează în comunicat.

Comparativ cu decembrie 2014, alimentele au avut în iunie preţuri mai mici cu 6%. Pe de altă parte, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,6%, iar serviciile au avut tarife mai mari cu aproape 1,2%.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a anticipat marţi că datele asupra inflaţiei pentru iunie vor indica o reducere a preţurilor de peste două puncte procentuale comparativ cu luna precedentă, în timp ce indicele anual va coborî la peste -1%.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns