Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Berlinul a propus ieşirea temporară a Greciei din zona euro

Angela Merkel
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Angela Merkel
Angela Merkel

Ministerul german al Finanţelor a propus ieşirea temporară a Greciei din zona euro pe o perioadă de cinci ani, scrie ziarul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, o informaţie pe Guvernul grec o dezminte, relatează Associated Press în pagina electronică. Miniştrii Finanţelor din zona euro lucrează la o declaraţie comună prin care îndeamnă Grecia să înceapă implementarea reformelor promise cât mai curând posibil, pentru a recâştiga încredere, afirmă surse de la Bruxelles, relatează DPA în pagina electronică.

UPDATE Eurogrupul îndeamnă Grecia, într-un proiect de declaraţie comună, să treacă rapid la reforme – surse

“Unele măsuri ar trebui, în mod ideal, să fie adoptate deja luni, pentru a genera credibilitate şi încredere cât mai rapid posibil”, a declarat un diplomat UE sub protecţia anonimatului.

Miniştrii urmează, de asemenea, să îndemne Atena să ofere detalii suplimentare despre reformele pe care le-a propus.

UPDATE: DPA: Planul german al unui Grexit pentru cel puţin cinci ani, coordonat cu Merkel – surse

O sugestie germană ca Grecia să părăsească zona euro pentru o perioadă de cel puţin cinci ani a fost coordonată cu cancelarul Angela Merkel, au declarat sâmbătă surse, care au solicitat protecţia anonimatului, pentru DPA.

Presa germană a dezvăluit această propunere, inclusă într-un document de poziţie pregătit de către Ministerul Finanţelor de la Berlin, scrie Mediafax.

Miniştrii Finanţelor din zona euro şi-au exprimat scepticismul, sâmbătă, cu privire la faptul că Grecia va implementa reformele pe care le-a promis în schimbul unui nou plan de salvare, reînviind astfel temeri potrivit cărora ţara ar putea să intre în faliment şi să iasă din zona euro.

Părăsirea blocului monedei europene comune de către Grecia – cunoscută şi ca “Grexit” – a fost mult timp un subiect tabu, însă un ziar german a scris că această opţiune a fost prezentată în mod oficial de către ministrul german de Externe Wolfgang Schaeuble.

Ministrul german a transmis acest document de poziţie şi altor state din zona euro care consideră planul de reforme al Greciei inadecvat şi afirmă că singura opţiune a Atenei este să-şi îmbinătăţească propunerile sau să iasă din zona euro pentru o perioadă de cel puţin cinci ani, scrie ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) în ediţia care urmează să apară duminică.

Germania este sceptică în privinţa faptului că o în Grecia poate avea loc o “schimbare culturală” din nevoia unei reforme ample, a declarat un oficial UE sub protecţia anonimatului.

Peste zece state din zona euro se află printre sceptici, în timp ce Franţa şi alte câteva state susţin Grecia, a spus sursa citată. Din zona monedei unice fac parte, în total, 19 state.

“Dispute foarte puternice” au loc în spatele uşilor închise, între membrii Eurogrupului, a declarat oficialul. Reuniunea de criză, de la care se aşteaptă orientări pentru zona euro şi summitul de urgenţă al liderilor UE de duminică, urma să se prelungească până noaptea târziu.

Documentul lui Schaeuble nu a fost discutat sâmbătă după-amiaza, a precizat diplomatul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

6 comentarii

  1. Exagerate chestiile astea cu distrugere, si mersul in spate cu o suta de ani.
    Grecii au beneficiat de sute de miliarde de euro, dar rezultate putine si nu
    prea. Cit sa-i mai tina in spate din banii contribuabililor ? Sunt niste reguli
    care trebuie respectate, daca vrei sa ramii in club, daca nu, afara e mai mult loc.

  2. Bine ar fi sa ai dreptate. Dar tare ma tem ca Germania nu suporta sa fie contrazisa si incepe sa aiba alte apucaturi care ne amintesc de istoria ultimilor o suta de ani. Plus ca pozitia Germaniei nu convine Frantei. Si grecii au gresit, daca acceptau de la inceput planul nemtilor nu s-ar fi ajuns aici. Vom trai si vom vedea.

  3. Cred ca gresesti Babacu. Nemtii nu vor sa-i pedepseasca pe greci. De fapt ar vrea ei dar nu pot. Au prea multi bani bagati in Grecia pe care nu-i mai pot scoate daca Grecia ar iesi total din zona euro. De aceea vor sa-i ajute sa poata sa-si foloseasca moneda proprie (pe o perioada limitata), si cu ajutorul inflatiei sa poata iesi la liman si apoi sa le dea datoria nimtilor francezilor, etc. Dupa cum probabil stiti cea mai folosita metoda de a combate o criza financiara este inflatia. Adica scoaterea banilor din buzunarul cetateanului, fara ca acesta sa vada sau sa poata spune ceva.

Lasă un răspuns