Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Limitarea prin lege a numărului câinilor de la o stână este o tâmpenie, susţin oierii

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Legea limitează la 3 numarul cainilor la o stână
Legea limitează la 3 numarul cainilor la o stână

Legea 407/2006 cu modificările şi completările ulteriorare privind vânătoarea este şi pe mai departe subiect fierbinte mai ales pentru fermierii crescători de oi. Potrivit prevederilor actului normativ controversat, o turmă de oi poate fi păzită la şes de un câine, la deal de doi câini şi la munte de trei câini. Încălcarea acestor prevedi stipulate în art. 23, litera k din lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.500 de lei. Ba mai mult, câinii peste numărul celor menţionaţi în funcţie de zonă pot fi împuşcaţi.

Reglementarea este cel puţin bizară

Prevederile acestei legi controversate sunt dezavuate de către proprietarii de oi, cei care consideră această reglementare ca fiind cel puţin bizară. De când se cunoaşte şi se recunoaşte oieritul, alături de cioban, turma de oi a fost păzită de câini.

A reglementa prin lege numărul câinilor de pază depăşeşte orice imaginaţie. Oierii au convingerea că niciun proprietar de animale nu menţine la stână câini doar din pasiune sau din alte considerente. Orice câine de la stână presupune cheltuieli în ceea ce priveşte asigurarea hranei, efectuarea a o serie de tratamente preventive, iar de o vreme, mai exact de 6 luni şi jumătate, există şi obligativitatea identificării prin microcipare.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de joi, 16 iulie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

22 de comentarii

  1. Vai de capu nostru cu ce ni se ocupa politicienii!
    Pai….asta-i problema Romaniei, fratilor?????
    Mai bine ar face sa limiteze marea coruptie prin confiscari de averuri colosale si sa lase turmele de oi in paza cainilor, atatia cati trebuie in conditiile pedo-climatice si traditionale ale Romaniei!
    De magari cand se ocupa?

  2. Locuiesc la tara unde am preluat casa parintilor. In copilarie am colindat cu placere campii le si dealurile din jurul satului fara nici un fel de probleme.. chiar si singur. Acum satul este inconjurat de duzina de turme avand in medie 100-200 de oi fiecare , fiecare turma are in jurul ei in medie 6-8_ caini Nici o problema cat stam in casa dar nu cumva sa incerci sa pleci la plimbare,, este imposibil sa pleci intr-o directie si sa nu fi atacat de caini.Suntem condamnati sa stam in case, copii nostrii, nu mai pot sa se joace si sa se plimbe nici macar plimbarea de duminica nu mai putem sa o facem. Odata am fost inconjurat de vreo 10 caini si desi am fost inarmat cu o bata am fost muscat. Salvarea mea a fost venirea ciobanului dupa vreo 10 minute. Am spus politiei dar parca am vorbit singur. Femeile batranii copii nu mai pot sa merga pe izlazul comunal de spaima. Cainii sunt tot mai multi si tot mai mari. Sper ca legea limitarii cainilor sa se aplice,, si organele concernate sa ia masuri pentru aplicarea acesteia

  3. @EU !, Nu sunt de acord cu abuzurile facute de ciobani. Orice indeletnicire nu se face dintr-un moft ci pt. bani, este o sursa de bani necesara omului zi cu zi. Sut exemple de indeletniciri care au disparut dealungul timpului deoarece nu au mai fost nevoie de ele drept urmare nici n-au mai fost platite si cautate !. Daca consideri oieritul sau apicultura o indeletnicire usoara ai si tu posibilitatea sa o practici cu conditia sa vrei, nimeni nu te opreste !, dar nu fi invidios pe acestia sau pe altii care se ocupa cu altceva decat tine. Pe ciobani poti sa-i aduci in fata instantei si sa te judeci cu ei pt. despagubiri, dar pe lupi, ursi si mistreti poti ?. Incearca !. Unul care a prins un urs in capacana in gradina lui apoi a chemat autoritatile sa-l ridice inca l-au amendat pe el si nu pe urs (Statul de “drept” !, Sa-ti bagi p..a in el !). Nu animalele salbatice platesc taxe si impozite necesare dezvoltarii, ci oamenii !!!.

  4. dragule Eugen,animalele salbatice din denumire ,daca gandesti putin,sunt in largul lor doar in natura…ca na, doar asa le a dat Dnu’.Oaia este un moft,o sursa de bani a omului,ceea ce este cu totul altceva!!!!eu sunt de acord sa ma viziteze pe proprietate animale salbatice,decat nist hoti ca acesti ciobani de oi!!!

  5. La fel si Statul ar trebui sanctionat datorita pagubelor produse de animalele lui salbatice pe proprietatile private !. Animalele salbatice ar trebui tinute in rezervatii ingradite si pazite si nu pe terenurile proprietarilor !. Cu ce ajuta Statul pe proprietar in prevenirea pagubelor produse de animalele salbatice ?, Cu nimica !. Traim in Romania !.

  6. LEGEA SA FIE LEGE PT.TOATALUMEA!!!ORICE OM IUBESTE IMAGINEA OII IN GENERAL,PANA NU SE CONFRUNTA DIRECT CU NESIMTIREA CELOR CARE LE CONDUC LA PASCUT…DECI VA ROG PE CEI CARE NU AVETI NICI O TANGENTA CU SUBIECTUL,SA VA ABTINETI!PROPRIETARII TURMELOR SE IMBOGATESC PE SPINAREA OAMENILOR,PROPRIETARI DE TERENURI!POLITIA COMUNITARA AR TREBUI SA IASAPE TEREN SI IN ACESTE CAZURI DE F U R T!!!!

  7. oo7 ,jos cu palaria!!ESTI PE ACEEASI LUNGIME DE UNDA CU MINE…DOAR CA , COMENTARIILE MELE NU APAR,OARE ACEST ANITAS SA FIE VINOVATUL…CRED CA I PLACE MULT CARNEA DE OAIE!!!RUSINEEEE IZ!!!!DIRECTORUL SA IA MASURI!!!!NU AVETI REGISTRU PT. RECLAMATII!!!?ONLINE….

  8. ,,,SA NU UITAM IDEEA DE BAZA IN OIERIT , ESTE INCALCATA FLAGRANT!!!!TOTI OIERII ISI PLIMBA TURMELE PE UNDE VOR,INTRA SI IN CURTILE OAMENILOR,SI CATE SI MAI CATE SITUATII!!!R E G U L A D E B A Z A TREBUIE SA FIE CA oile sa pasuneze doar in locuri bine stabilite nu printre case!, nu pe terenurile oamenilor care nu-si permit sa si le imprejmuiasca…EU ZIC SA-SI IMPREJMUIASCA CIOBANUL TERENUL SAU PARTICULAR SI ACOLO SA FACA CE-O DORI EL!!!!!IN NEGREST OAS SA VINA CEI COMPETENTI SA VERIFICE CUM SE DESFASOARA OIERITUL!!!!!!NICI MACAR NU SE SINCHISESC SA DUCA OILE LA DEAL CAND E SEZONUL!!!TOT ANUL LE TIN IN TUBA SI PRINTRE CASE…UNDE SA NU UITAM DAR SUNT COPII…SI CUM TOT STIM CAPUSELE SUNT UN INAMIC TERIBIL AL NOSTRU,REGLEMENTATI LE DOMNILOR GUV. REGULI STRICTE LA OIERI DISTANTA MINIMA DE CARE SA SE APROPIE DE ZONE URBANE LOCUITE!!!!

  9. Cei care fac legile sunt niste oameni foarte fara chef. Ca sa nu se plictiseasca de moarte, formuleaza astfel de treburi. Oare ciobanii/oierii au fost consultati? In acest caz,nu trebuie sa comparam Romania cu alte tari. In primul rand trebuie sa cunoastem realitatile/conditiile acestei tari si cel mai bine poate sa spuna cel care are grija de animale daca se descurca doar cu un caine sau cu doi, el trebuie sa decida, ca doar el plateste pagubele, nu legea.

  10. Si aici ar fi suficient 1 sau 2 caini cu conditia ca legislatia sa permita proprietarului sa impuste animalele salbatice care ii ataca turma (Australia) !. Numai ca Romania nu este Australia !. Aici ursii au mai multe drepturi decat oamenii. Daca un urs omoara un om nu este bagat la inchisoare nu si in cazul omului care omoara un urs care l-a atacat sau care face paguba pe proprietatea privata a omului.

  11. D-le Anitas,limitarea numarului de caini este in concordanta cu densitatea rapitoarelor pentru specia de ovine,in cazul de fata lupii,pe fiecare zona geografica,adica de la ses la munte.Asa ca legea este facuta profesional,d-lor fermieri.Dupa mentalitatea unor fermieri, recte ciobani,ce ii intalnim de-a lungul si de-a latul judetului,turma trebuie sa aiba cel putin 5-6 caini si culmea fara jujeu sau cu el neregulamentar.Ar fi de vazut ce mananca acest caine si cata hrana li se asigura,ca sa nu mai vorbesc de vaccinurile necesare pentru evitarea de transmitere a bolilor.Va rog d-le Anitas verificati,nu la fermieri,la medicii veterinari ,cati fermieri au cainii inregistrati si vaccinati?!De ce in toate terenurile si padurile(de si in padure pasunatul este interzis!) intalnesti haite de caini ale ciobanilor in mare parte si hoinari?!
    Simt un fel de solidaritate suspecta a dvs.d-le Anitas cu acesti fermieri(interesant e faptul ca a trecut pastele) care in mare parte, fac ce vor ei,pasc oile unde vor muschii lor,in culturile oamenilor,in pasunile cetatenilor,dar unde nu pasuneaza ei,tolerati(nu e greu de inteles de ce ?!) de institutiile statului,de la primarii la inspectoratele silvice.
    P.S Ca ziarist ar trebuii sa pledati pentru respectarea legii,buna,rea,de catre orice cetatean al acestei tari.Sau ma insel eu ca asa ar trebuii…?!

  12. Lege tipic romaneasca !. Mai marii vostri se pricep la toate si la nimic. Alesii vostri prosti asa reprezinta societatea !. Daca consultau doi oieri ar fi fost mai destepti si nu ar mai fi emis o astfel de lege. De ce nu limiteaza saracia avand in vedere ca peste 5 milioane de romani traiesc in saracie ?. Inca o dovada ca alesii vostri nu dau doi bani pe roman !!!.

Lasă un răspuns