Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Adrian Trenea, sătmăreanul care antrenează în SUA

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Are peste 50 de floretiste la Baltimore Fencing Centre

Antrenorul Adrian Trenea alături de o sportivă
Antrenorul Adrian Trenea alături de o sportivă

Scrima sătmăreană a dat de-a lungul timpului sportivi extraordinari. Este un sport cu tradiție pe la noi, iar o parte dintre foștii campioni care se retrag din practicarea lui, aleg să urmeze un alt curs. Acela de a antrena. Unul dintre ei este sătmăreanul Adrian Trenea.

În vârstă de 27 de ani, a început să practice floretă încă din anul 1996. Primii antrenori pe care i-a avut la CS Satu Mare au fost Ecaterina Stahl și Suzana Ardeleanu. Treptat a mai avut multe de învățat și de la Eva Lengyel și Attila File.

Cinci titluri naționale, două medalii de bronz la seniori

De-a lungul anilor a fost multiplu medaliat la campionatele naționale de copii, speranțe, cadeți, juniori, tineret și seniori. Printre ele se numără cinci titluri naționale, iar la seniori are două medalii de bronz. Adrian Trenea făcea parte și din loturile naționale, alături de care participa la Mondiale și Europene. În anul 2011 a părăsit CS Satu Mare, astfel că a ajuns la “U” Cluj. S-a retras din activitatea de sportiv în anul 2013 pentru că a primit o ofertă de a antrena în Statele Unite ale Americii.

Trenea este antrenor la Baltimore Fencing Centre din lună decembrie a anului 2013. Zilele trecute l-am întâlnit în Satu Mare, se află acasă în concediu. Am dorit să aflăm mai multe lucruri despre activitatea sa sportivă. Clubul la care activează este al 7-lea cel mai mare din SUA. Se ocupă de pregătirea cadetelor, are peste 50 de fete alături de care a obținut rezultate excelente la North American Cup. Un fel de campionat național la noi, doar că în SUA, aceste competiții sunt împărțite pe mai multe regiuni. “Mi-a plăcut tot timpul să lucrez cu copiii. Chiar și când eram sportiv ofeream sfaturi adversarilor. În SUA, scrima este un sport nobil, se practică mai ales pentru intrarea la o facultate”, ne-a transmis Adrian Trenea.

Peste o mie de cluburi, concursuri cu 4.000 de sportivi și 60 de planșe

Diferențe sunt enorme față de ce întâlnim la noi. Se organizează concursuri gigantice cu peste 60 de planșe. Recent, clubul sătmăreanului a participat la naționalele de vară din San Jose unde au tras peste 4.000 de sportivi. În SUA sunt peste 1.000 de cluburi de scrimă, iar Baltimore Fencing Centre este unul patronat de un chinez. Toate cluburile sunt private, părinții scot în jur de 400 de dolari pe lună pentru prgătirea copiilor. Sportivele care le antrenează sătmăreanul nostru sunt localnice, chinezoaice, sportive din Mexic chiar și din România, din Petroșani.

“Țin legătura cu foști colegi de la CS Satu Mare. Americanii sunt încântați de scrima românească, luând în considerare rezultatele bune obținute pe plan mondial. M-am gândit să particip cu elevele mele la etapa din Circuitul European de cadete din Satu Mare, de anul viitor, însă rămâne să vedem”, ne-a mai transmis Adrian Trenea.

floreta 2 sua sua 4 floreta

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns