Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ministrul Daniel Constatin pledează pentru plata avansului la subvenţie chiar şi fără a fi făcut controlul

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii

 

În vreme ce în judeţe continuă evaluările orivind pagubele produse de secetă culturilor agricole, fermierii aşteaptă să primească ajutoare, dar şi avans în contul subvenţiei aferente anului 2015.
După cum titrează publicaţia Recolta.eu: “Încercăm şi în acest an să plătim în avans, dar este un an mai dificil,” a promis ministrul Daniel Constantin. “Toţi miniştrii agriculturii din cele 28 de state membre au solicitat Comisiei Europene să putem să plătim fără controlul pe teren”. Înaltul demnitar speră să vină acest accept şi să poată începe plata în avans, care să fie undeva între 50 şi 70%, deci o plată mai mare.

“Am salutat şi propunerea fermierilor, care au spus că ar fi mai bine ca agricultorii care au fost afectaţi de secetă să primească 70%, iar restul să primească 50 – 60%, în funcţie de fondurile disponibile”.

Ministrul Daniel Constantin a declarat că au fost identificate 850 de milioane de euro care pot fi plătite la sfârşitul lunii octombrie, dintr-un total de 1,1 miliarde de euro.

“În afară de cei 850 de milioane de euro, căutăm soluţii astfel încât să acoperim în luna noiembrie şi decembrie avansul pe care vrem să îl plătim pentru fermierii afectaţi de secetă. Acolo, deocamdată, nu putem avea o sumă, dar după estimările mele e vorba de mai bine de 500 de milioane de lei.

Este o sumă uriaşă, deoarece anul acesta despăgubirile pot ajunge până la 400 de lei/ha, pe fondul unor pierderi mai mari ca în 2012, când am plătit 100 lei/ha despăgubiri. Creşterea este determinată de pierderi mai mari. Acum sunt afectate şi fermele mari, care investesc foarte mult în tehnologie”, a declarat Daniel Constantin.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns