Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Crescătorii de bovine români solicită o lege a etichetării produselor din lapte

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Claudiu Frânc - preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România
Claudiu Frânc – preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România

Crescătorii de bovine din România, indiferent în ce formă asociativă s-au înscris, reclamă situaţia dificilă în care se află ca urmare a faptului că procesatorii au redus drastic preţurile materiei prime la poarta fermei, în vreme ce preţurile la raft se menţin. Le lipseşte acestora şi explicaţia privind menţinerea preţurilor la raft în condiţiile în care taxa pe valoarea adăugată la această categorie de produse s-a redus de la 24% la 9%. Fermierii solicită o lege care să-i oblige pe procesatori să ecticheteze corect fiecare produs. Aceste nelămuriri au fost aduse recent în atenţia reprezentanţilor Comisie pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.

Doctorul veterinar Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, a spus printre altele: “În aprilie 2014, preţul mediu de achiziţie a laptelui era 1,27 lei/litru. Preţul la raft era undeva la 4,5 lei/litru, cu TVA de 24%. În iunie 2015, preţul mediu la poarta fermei a fost 80 bani/litru, iar preţul în raft, cu TVA de 9%, tot 4,5 lei/litru. Oare nu câştigă cineva prea mult, iar fermierii sunt obligaţi să-şi închidă afacerea? Pentru că, până acum, toate aceste efecte, ale embargoului rusesc, ale pieţei supra-abundente, au venit numai în capul fermierului. Ne uităm pe Observatorul European al Laptelui: în aprilie-mai 2015, singura ţară care a avut o scădere de 15% la preţul la poarta fermei a fost România. Autorităţile au urmărit ca preţul să nu crească la raft”.

El a mai adăugat: “Trebuie să găsim nişte soluţii. Iar noi am venit cu următoarea propunere legislativă: elaborarea unei legi a etichetării produselor din lapte. Solicităm ca pe etichetă să apară patru elemente foarte clare, ca să putem promova consumul de lapte românesc. Vrem ca pentru laptele produs şi colectat în România să se pună eticheta de lapte românesc, lucru care ne permite şi legislaţia europeană. Apoi, pe lângă ţara de origine, pe etichetă să mai scrie cantitatea de lapte crud care există în produsul respectiv, procentul de lapte reconstituit din lapte praf, procentul de alte ingrediente decât lapte. Cum se poate vinde un kilogram de caşcaval cu 10 lei? Ăla e caşcaval cu coloranţi! Oare acolo mai este lapte?”

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns