Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Teatrul de Nord a lansat primul spectacol pentru copii din noua stagiune

Hurduz-Burduz și bieții lui supuși
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Hurduz-Burduz și bieții lui supuși
Hurduz-Burduz și bieții lui supuși

A doua premieră a stagiunii 2015-2016 la secţia română a Teatrului de Nord şi prima dedicată celor mici a fost prezentată joi dimineaţă în sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor, în faţa unui public numeros, majoritatea fiind elevi din clasele mici ale Liceului Teoretic German.

“Ţara Basmelor”, o poveste dramatizată de Radu Botar, prezintă o situaţie extremă, în care personajele îndrăgite din poveşti suferă sub capriciile unui dictator odios, numit, comic, Hurduz-Burduz, secondat de o Cotoroanţă vrăjitoare cu zâmbete parşive. Reuşesc însă să evadeze pe mare şi ajung pe insula condusă de un bătrân cu un nume un pic ciudat, Barbă Colilie, dar tiranul şi secunda lui, împreună cu Frumoasa adormită, care, evident, ratase evadarea, şi un pirat rătăcit sunt pe urmele lor. La final, desigur, binele învinge. Cam abrupt, dar învinge, şi totul e bine şi frumos.

Mai puţin bine şi frumos a fost la premieră faptul că, după o primă parte într-adevăr alertă, în partea a doua spectacolul a început să treneze. Şi a dus-o aşa o bucată bună de timp, pierzând în totalitate atenţia celor mici. Ieşirile “la baie” s-au înmulţit, iar la un moment dat aproape toată sala era în forfotă. Nu e vina actorilor, ei s-au străduit să-şi ducă rolurile bine. Dar scenariul devine diluat şi prea complicat în partea cu conflictul de pe insulă, în condiţiile în care copiii zilelor noastre sunt obişnuiţi din desenele animate cu rezolvări rapide şi violente ale poveştii, multă muzică şi o trasare clară a liniilor între bine şi rău. Două-trei scene puteau fi scoase din spectacol fără probleme. Nu ajută nici lipsa aproape totală a muzicii în partea a doua, iar interacţiunea cu copiii din sală lipseşte şi ea. E un spectacol care poate fi mai compact şi mai interesant dacă va fi revizuit.

Dintre actori iese în evidenţă Anca Similar, o prezenţă malefic-simpatică, o dicţie aparte şi un joc viu, spre deosebire de alte personaje mai curând schiţate de colegii ei. Spectacolul va implica, pe parcursul stagiunii, o mare parte a trupei secţiei române, dar aici consemnăm distribuţia premierei: Cornel Miron, Anca Similar, Carmen Frăţilă, Alexandra Odoroagă, Anca Dogaru, Vlad Mureşan, Cristian Dan, Carol Erdos, Cristian But, Lucia Maria Racşan, Ioana Cheregi. Regia este semnată de Andrei Mihalache, iar scenografia, un aspect reuşit al spectacolului, a fost realizată de Cristian Gătina.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns