Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sătmăreanul Petru Kuki, în Hall of Fame-ul scrimei mondiale

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A primit distincția zilele trecute alături de alți cinci români

kukiFederația Română de Scrimă anunță că zilele trecute, șase foști mari campioni ai scrimei din țara noastră, au primit distincțiile care atestă apartenența la Hall Of Fame-ul Federației Internaționale de Scrimă. Printre cei șase se află și sătmăreanul Petru Kuki (foto – centru).

Se știe că la sfârșitul anului 2013, Federația Internațională de Scrimă (FIE) a sărbătorit împlinirea a 100 de ani de existență. Cu această ocazie, în cadrul Congresului de la Paris, FIE a decis să includă în Hall of Fame șase români: Ana Pascu, Reka Szabo, Laura Badea, Petru Kuki, Ioan Pop și Mihai Covaliu. Asta ca un semn de recunoaștere al rezultatelor excepționale ale Federației Române de Scrimă.

Petru Kuki a obținut în cariera sa de floretist rezultate remarcabile, drept dovadă că scrima sătmăreană a fost și este la înălțime. Este născut în Satu Mare, la 22 februarie 1955, iar primii pași în scrimă i-a făcut în 1964, îndrumat de marele maestru Alexandru Csipler. Petru Kuki a câștigat primul titlu național 9 ani mai târziu, la tineret. În 1974 a participat la Campionatul Mondial de tineret, la Istambul, unde a reușit să câștige cea mai prețioasă medalie. Performanța a fost repetată și în anul următor la Mexic. Din anul 1975 a plecat la București unde s-a și stabilit. A fost legitmat la IEFS, iar din 1979 a făcut parte din clubul CS Steaua. Valoarea sa s-a văzut și în perioada 1979-1984 când a obținut de șase ori consecutiv titlul de campion național la seniori. Cele mai mari performanţe ale sale se leagă de Campionatele Mondiale şi Europene din 1981, când a devenit vice-campion mondial la Clermont-Ferrand, Franţa şi medaliat cu bronz la Europene, în Italia, la Foggia. Petru Kuki a participat cu România şi la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice: Montreal 1976 (locul 9), Moscova 1980 (locul 6) și Los Angeles 1984 (locul 10). Pentru aceste realizări a fost numit Maestru al sportului în 1971 și Maestru emerit al sportului în 1981.

Fostul mare floretist sătmărean s-a retras din activitate în 1984 și a devenit antrenor la CS Steaua, de unde a fost promovat ca tehnician la lotul național de floretă masculin. Printre elevii săi s-a aflat și Romică Molea, vicecampion mondial de tineret în 1986. Petru Kuki este un valoros arbitru international și participă la cele mai mari competiții internaționale de scrimă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns