Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Iohannis constată după consultări că partidele nu vor un guvern politic

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis continuă, vineri, consultările cu partidele pentru formarea noului Guvern, fiind aşteptate la Cotroceni UNPR şi ALDE, dar şi, în premieră, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai protestatarilor, care s-au putut înscrie pentru unul din cele aproximativ 20 de locuri.

UPDATE: Preşedintele a semnalat că nu a venit nimeni cu o propunere de prim ministru, astfel că o singură rundă de consultări de data aceasta nu este suficientă. Concluzia: majoritate liderilor politici sunt dispuşi să discute despre alegeri anicipate sau guvern tehnocrat, dar niciun partid nu e dispus să discute despre un guvern politic, a spus Iohannis.

În acest context, presedintele va convoca o nouă rundă de negocieri.

UPDATE: Discuţiile cu reprezentanbţii societăţii civile au durat mai bine de două ore. Participanţii au anunţat că preşedintele va merge în piaţă, printre protestatari, dar nu a spus când, fapt confirmat de şeful statului. Iohannis promite că va merge în piaţă să afle ce a;teaptă oamenii simpli.

UPDATE: Protest la poarta Palatului Cotroceni. Un grup de 20 de persoane şi-au arătat nemulţumirea că nu au fost invitate la consultări

UPDATE: O delegaţie formată din 20 de persoane participă vineri la consultările cu preşedintele Iohannis de la Palatul Cotroceni, conform informaţiilor furnizate de Administraţia Prezidenţială.

Este vorba de:

Sorin Ioniţă — Expert Forum
Elena Calistru — Funky Citizens
Nicuşor Dan — Asociaţia Salvaţi Bucureştiul
Mihai Dragoş — Consiliul Tineretului din România
Ionuţ Sibian — Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile
Cristina Guseth — Freedom House
Liviu Mihaiu — Salvaţi Dunărea şi Delta
Ema Stoica — studentă
Adrian Despot — cântăreţ
Tudor Benga — OKIAN
Alexandru Bindar — Uniunea Studenţilor din România
Cătălin Drulă — Asociaţia Pro Infrastructura
Edmond Niculuşcă — Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate
Horia Oniţă — Consiliul Naţional al Elevilor
Claudia Postelnicescu — Iniţiativa România
Ştefan Dărăbuş — HHC România
Andrei Cornea — GDS
Clara Matei — Asociaţia Medicilor Rezidenţi
Dragoş Slăvescu — medic
Octavian Berceanu — uniţisalvăm

UPDATE: Co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a dezvăluit cum au decurs consultările cu preşedintele Klaus Iohannis pentru viitorul premier al României.

În acest context, Tăriceanu a declarat că nu este de acord nici cu formula alegerilor anticipate, nici cu cea a unui premier tehnocrat: denotă acelaşi lucru – „fuga de responsabilitate”.

UPDATE: Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, vineri, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, care au durat doar 10 minute, că formaţiunea sa va susţine orice variantă pe care o va alege preşedintele privind noul Guvern, fiind de acord şi cu alegerile anticipate. Totodată, Oprea a anunţat că părăseşte guvernul interimar şi a anunţat vineri, la Cotroceni, că şi-a delegat atribuţiile de ministru al internelor secretarului de stat Ilie Botoş.

UPDATE: Preşedintele Iohannis a primit 5.520 de mesaje de la ONG-uri şi de la oameni ce au protestat în aceste zile în Piaţa Universităţii, care cer să fie primiţi la Cotroceni pentru discuţii privind desemnarea premierului.

UPDATE:Iohannis a primit delegaţia UNPR, condusă de Oprea, fără să le adreseze vreun mesaj. Întâlnirea a durat 10 minute.
Din delegaţia UNPR au făcut parte liderul Gabriel Oprea, senatorul Haralambie Vochiţoiu, secretarul general Neculai Onţanu, secretarul general adjunct Ion Toma şi Simona Man.

Klaus Iohannis i-a întâmpinat pe membrii delegaţiei UNPR, strângându-le mâna şi spunându-le “Bună ziua”, iar apoi i-a invitat să ia loc. După ce s-au aşezat la masă, Klaus Iohannis a aşteptat câteva secunde, uitându-se către presa prezentă la debutul întâlnirii, după care i-a rugat pe jurnalişti să părăsească sala.

Preşedintele nu a adresat niciun mesaj delegaţiei UNPR şi nu a discutat cu aceştia, aşa cum a făcut, joi, în debutul consultărilor cu PSD, PNL, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor.

 

Astfel, consultările vor continua vineri, începând cu ora 11.30, când la Palatul Cotroceni va sosi delegaţia UNPR. De la ora 12.30, urmează să discute cu preşedintele Iohannis şi reprezentanţii ALDE. Până în acest moment, nici UNPR şi nici ALDE nu au anunţat componenţa delegaţiilor.

Din declaraţiile publice, UNPR s-a arătat în favoarea continuării guvernării alături de PSD şi de ALDE, în actuala coaliţie, însă fără prezenţa lui Gabriel Oprea în Guvern. ALDE nu a prezentat un mandat clar, însă copreşedintele Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat împotriva variantei prezentate de PNL, privind alegerile anticipate, afirmând că acestea ar “paraliza” instituţiile statului.
UNPR şi ALDE sunt chemate astfel la consultări, după ce PSD a prezentat preşedintelui o altă soluţie decât cea discutată iniţial în cadrul coaliţiei. Este o premieră şi faptul că aceste consultări pentru desemnarea unui nou prim-ministru şi formarea noului Cabinet au loc pe parcursul a două zile, însă acest lucru poate fi atribuit programului preşedintelui Iohannis, care avea deja stabilite pentru joi două alte evenimente la Palatul Cotroceni.

Aceasta nu este singura premieră din cadrul acestor consultări, scrie Mediafax.

Joi, Klaus Iohannis a anunţat în cadrul unei declaraţii de presă că va chema la discuţii şi reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi lideri reprezentantivi pentru protestatarii din ţară, care au ieşit în stradă în ultimele două zile. Ulterior acestui anunţ public, Administraţia Prezidenţială a precizat şi modalitatea în care doritorii se pot înscrie pentru a ajunge la întâlnirea cu preşedintele. Potrivit unor surse oficiale, numărul participanţilor la această rundă suplimentară de consultări va fi de aproximativ 20.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns