Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Corul mixt “Medieşana” a încântat sătmărenii la Filarmonică

"Medieşana" în concert
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A fost prezentat un program pe care l-au audiat în vară şi francezii

"Medieşana" în concert
“Medieşana” în concert

Sala Filarmonicii “Dinu Lipatti” a fost plină în seara de joi, când unul din corurile cu mare tradiţie în judeţul Satu Mare, corul mixt “Medieşana”, s-a prezentat în faţa sătmărenilor cu un concert intitulat “Du-te, dor”.

Asociaţia Corală “Medieşana” a împlinit în ianuarie 80 de ani de existenţă oficială. Cor al bisericii ortodoxe din Medieşu Aurit, dar şi formaţie de concerte, “Medieşana” s-a remarcat încă din anii ’30 prin evoluţii la concursuri şi reuniuni corale regionale, iar în anii ’70 a obţinut premii la festivalurii naţionale. În ultimii ani destinul corului este legat de dirijorii săi, Ileana şi Ioan Petrovici, care au contribuit la creşterea calităţii interpretărilor şi au dus corul, prin bunele lor relaţii formate în Asociaţia Internaţională “A coeur joie”, în turnee de succes în străinătate.

De altfel, programul pe care sătmărenii l-au audiat şi aplaudat joi seară a putut fi admirat şi de publicul francez, în luna august, când “Medieşana” a cântat la Saint-Marcel-les-Valence, Chabeuil, Bourg de Peage. Un program care conţine muzică religioasă, prelucrări folclorice şi compoziţii originale semnate de Ioan Petrovici, dar şi clasicul Cor al Robilor din opera “Nabucco” de Verdi, cântat, acum, pe versuri îm limba română. Corul are şi un impact vizual, prin costumaţia populară pe care o adoptă pe scenă, şi este remarcabilă varietatea vârstelor reprezentate, de la foarte tineri la vârste venerabile, oameni cu vechime de zeci de ani în componenţa acestei formaţii muzicale care a devenit un mesager al României peste hotare (a cântat şi în Italia, printre altele).

La începutul concertului s-a ţinut un moment de reculegere pentru victimele tragediei de la Bucureşti. Corul “Medieşana” va reveni în preajma Crăciunului cu un concert special de sărbători.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns