Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Situaţia disciplinelor opţionale în şcolile din judeţ

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

isj sm 2Rapoartele Comisiei Europene şi ale UNESCO reliefează tendinţele majore ale reformelor curriculum-ului în plan european. Şi disciplinele opţionale fac parte din aceste tendinţe. Astfel, ponderea Curriculumului la decizia şcolii e aproximativ de zece ori mai mare în UE decât în România.


Acesta este motivul pentru care ne-am adresat Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) pentru a afla situaţia în şcolile din judeţ. Deocamdată, Isj a centralizat date la nivelul judeţului Satu Mare, potrivit cărora sunt 1.250 de ore alocate Curriculumului la decizia şcolii (CDS) din învăţământul primar, gimnazial şi liceal.
În şcolile din judeţ sunt peste 200 de discipline noi aplicate în cadrul CDS. O parte dintre acestea utilizează programe şcolare aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

CDS la ciclul primar

Iată şi câteva exemple de CDS aplicat la nivelul ciclului primar prin programă aprobată de ministerul de resort: Educaţie pentru sănătate; Educaţie financiară; Educaţie prin şah; Dezvoltarea abilităţilor de viaţă. Mai sunt şi alte exemple de discipline opţionale la nivel de ciclu primar: Prietenul meu calculatorul; Matematică distractivă; Diversitatea naturii; Călătorie în jurul lumii; Geo PC.

CDS la ciclul gimnazial

Exemple de CDS aplicat la nivelul ciclului gimnazial, prin programă aprobată de minister: Dezvoltarea abilităţilor de viaţă; Educaţie pentru sănătate; Educaţie financiară; Lectura şi abilităţi de viaţă. În afara programei aprobată de minister există: Tehnici de argumentare; Tehnici de redactare a eseului de tip argumentativ; Exerciţii şi tehnici de redactare a compoziţiei şcolare; Hermeneutica textului literar; Geometrie aplicată; Matematică distractivă; Istorie locală; Iniţiere în cercetarea documentară; Războaiele mondiale în imagini; Geo PC; Prietenul meu calculatorul; Pictură pe sticlă.

CDS la ciclul liceal

Iată şi exemple de CDS aplicat la nivelul ciclului liceal, aprobat de minister: Dezbatere, oratorie şi retorică; Educaţie pentru sănătate; Matematici şi ştiinţe în societatea cunoaşterii; O istorie a comunismului în România; Drepturile omului; Migraţiile contemporane sec. XX-XXI; Istoria Monarhiei în România 1866-1947; Istoria evreilor. Holocaustul; Fii activ, pregăteşte-ţi accesul către succes!; Lectura şi abilităţi de viaţă.
Alte CDS: Prelucrarea digitală a imaginii; Istoria prin surse vizuale; Democraţie şi totalitarism; Biochimia alimentelor; Chimia mediului; Chimia organismului uman; Complemente de matematică; Elemente de teoria grafurilor; Hermeneutica textului literar; Arhietipuri în literatură; Stimularea gândirii autonome, reflexive şi critice; Hazarde naturale şi antropice.

23 de cadre didactice din mediul rural sunt necalificate

Orele alocate CDS sunt în încadrarea a 557 de cadre didactice, din care 23 de cadre didactice din mediul rural sunt necalificate (4%). Cadrele didactice necalificate nu au studii superioare în domeniul Informatică, dar predau ore din cadrul CDS de iniţiere în utilizarea calculatorului la clase din ciclul primar şi gimnazial.
Programele şcolare de educaţie rutieră prevăd faptul ca în unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial să se desfăşoare cel puţin o oră de educaţie rutieră pe săptămână, fie în zona formală fie în zona nonformală (cercuri, activităţi extraşcolare, concursuri etc.). Ȋn judeţul Satu Mare, discplina Educaţie rutieră este alocată în cadrul CDS doar la Şcoala Gimnazială „Octavian Goga” pentru ciclul gimnazial.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

Lasă un răspuns