Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Vacanţă de toamnă în inima Maramureşului istoric

Mănăstirea Bârsana
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Mănăstirea Bârsana
Mănăstirea Bârsana

O vacanţă petrecută toamna în Maramureş e spectaculoasă chiar începând de pe şosea, pe drumul spre locaţia aleasă pentru sejur. Pădurile care îmbracă munţii oferă privitorilor nişte armonii policrome splendide şi nu e de mirare că peisajele din zonă au inspirat o mulţime de pictori renumiţi. Dar Maramureşul istoric are mult mai multe de oferit pe lângă frumuseţile naturale.

Am petrecut câteva zile, de curând, la Ocna Şugatag, găzduiţi fiind de frumoasa pensiune Popasul Din Deal, aflată la intrarea în staţiune pe drumul ce vine dinspre Sighetul Marmaţiei prin Vadu Izei, după ce se trece prin Negreşti-Oaş şi Huta Certeze. O rută alternativă pentru a ajunge în această localitate balneară trece prin Baia Mare, zona pârtiilor de schi (Şuior, Mogoşa), peste Gutin. De curând a fost realizată şi o şosea care leagă Ocna Şugatag de Cavnic şi Baia Sprie, oferind peisaje superbe şi o provocare proaspătă pentru şoferi.

Popasul Din Deal, tratament şi agrement

Pensiunea “Popasul Din Deal” există din 1997 şi s-a dezvoltat pas cu pas prin eforturile familiei Pop din Ocna Şugatag, devenind un loc cunoscut şi căutat pentru condiţiile bune de cazare în cele 14 camere oferite turiştilor, foarte bine încălzite, dotate cu televiziune prin cablu, combină frigorifică, duş, camere single sau duble. Se mai oferă parcare proprie păzită – 20 locuri, loc de joacă pentru copii, salon pentru servirea mesei – 60 locuri, bar de zi – 20 locuri, terasă acoperită, grătar în aer liber vara, teren de sport, sală de conferinţe – 20 de locuri. Sunt disponibile închirieri de biciclete, excursii la cerere cu microbus, transport şi catering la pârtiile de schi din Cavnic, punct de informare turistică (hărţi, pliante, broşuri). O atracţie balneară şi de divertisment este piscina acoperită cu două bazine, unul cu apă sărată cu hidromasaj, altul cu apă dulce. Se oferă şi cabine de saună.

aaaa2

Până în 15 decembrie cei care doresc să petreacă 7 zile şi 6 nopţi la Popasul Din Deal pot să o facă la un preţ promoţional, de 398 de lei de persoană, în care este inclus accesul liber la bazine şi un mic dejun copios în fiecare dimineaţă.

De la Ocna Şugatag se ajunge foarte uşor la câteva obiective turistice importante din zonă.

Mănăstirea Bârsana

Chiar din centrul localităţii pleacă un drum sinuos de 10 km spre Bârsana, iar la ieşirea din acest sat un urcuş scurt şi abrupt te poartă spre Mănăstirea Bârsana, pe o culme de deal cu un aer extrem de curat.

Biserica mare de lemn este construită din bârne asamblate în sistem „blockbau” (tehnica construcţiilor din bârne orizontale) şi are plan dreptunghiular, cu pridvor cu două niveluri pe vest şi absidă a altarului poligonală, în retragere. La interior este de remarcat bolta de secţiune poligonală, pe console (în comparaţie cu bolţile semicilindrice întâlnite de obicei), iar la exterior sunt pridvoarele cu arcade pe stâlpi sculptaţi şi parapete traforate.

aaaa3

Acoperişul, cu streaşină dublă, are deasupra pronaosului un turn-clopotniţă cu camera clopotelor în consolă, deschisă, cu arcade pe stâlpi şi acoperiş înalt, piramidal. De aici se poate admira panorama munţilor din jur.

Pictura murală are un program iconografic dominat, în naos, de scene din Geneză, iar în pronaos de Judecata de Apoi, ca şi de discursul moralizator pus în evidenţă de paralelismul dintre scenele din Vechiul Testament şi Patimile lui Iisus. Zugravul Toader Hodor introduce în pictura murală maramureşeană motive decorative de inspiraţie barocă şi rococo şi un mod de reprezentare pictural şi dinamic, străin tradiţiei post-bizantine.

Memorialul de la Sighet

Fundaţia Academică Civică a considerat necesar ca în celulele mânjite cu sânge ale Penitenciarului de la Sighet (clădire dezafectată în 1977) să intenteze un tăcut proces, în care juraţii (vizitatorii) să judece şi să condamne faptele torţionarilor.În 1995, fosta ruină a închisorii este preluată de Fundaţie şi transformată într-un dureros Memorial al Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei. Au fost adunate fotografii, acte, obiecte, scrisori, colecţii de ziare, cărţi, manuale. În curtea interioară a închisorii a fost amplasat un grup statuar< Cortegiul sacrificaţilor. Anual, în cadrul Memorialului din Sighet se desfăşoară cursurile Şcolii de Vară, unde 100 de elevi ascultă prelegerile unor profesori din ţară şi din străinătate.

aaaa4

Experienţa unei vizite este copleşitoare, prin austeritatea locului şi mulţimea de mărturii ale suferinţei îndurate acolo de elitele României. În 1950, Închisoarea din Sighet – construită în 1897 – îşi capătă tristul renume de Închisoare a Miniştrilor. Într-o singură noapte (5/6 mai) au fost încarceraţi aici peste 100 de demnitari din întreaga ţară (foşti miniştri, academicieni, economişti, militari, istorici, ziarişti, politicieni), unii condamnaţi la pedepse grele, alţii nici măcar judecaţi. Au murit aici, printre alţii, Iuliu Maniu şi Gheorghe I. Brătianu.

Cimitirul Vesel

Săpânţa a devenit cel mai vizitat loc din Maramureş. Cimitirul Vesel din sat a fost declarat cel mai important cimitir din Europa şi al doilea din lume, după cel egiptean din Valea Regilor. Distincţia a fost conferită la Simpozionul Monumentelor Funerare, desfăşurat în 1998, în SUA, însă obiectivul din Săpânţa a fost considerat unic în lume mult mai devreme şi a fost inclus de UNESCO în patrimoniul mondial, datorită crucilor sale „vesele”.

aaaa5

Săpânţa nu înseamnă doar Cimitirul Vesel. Pe cei 150 de kilometri pătraţi ai comunei se află lunci şi terase, dealuri şi munţi, rezervaţia naturală Mlaştina Poiana Brazilor sau cascada din poiană, izvoarele cu ape minerale ori parcul dendrologic în mijlocul căruia a fost înălţată Mănăstirea Săpânţa-Peri, despre care se spune că este “cea mai înaltă construcţie de lemn din Europa”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns