Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Noua lege a serviciilor funerare nu permite priveghiul acasă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Noua lege funerară permite românilor să facă înmormântări fără preot. Mai mult decât atât, nu se mai permite priveghiul în casă.

Noile reglementări schimbă nunmeroase lucruri. Astfel, românii pot avea parte de o înmormântare civilă sau laică, iar oamenii au posibilitatea de a alege, în timpul vieții, modul în care vor fi înhumați, având și opținea de a fi incinerați sau nu, scrie psnews.

“Înmormântarea poate fi religioasă sau laică, precedată sau nu de incinerare. Locul şi modalitatea înmormântării vor fi conforme voinţei exprimate în timpul vieţii de persoana decedată, fără nici o modificare a ultimei voinţe a acesteia”, se arată în art.16 al Legii 102/2014, privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare din România.

Un alt aspect al legii este cel legat de morminte. Astfel, dacă un loc de veci este lăsat în paragină timp de doi ani, administrația are dreptul de a confisca locul, potrivit dreptul-omului.org.

Mai mult decât atât, noile reglementări UE prevăd că familia are obligaţia să depună persoana decedată la casa mortuară după numai o oră de la momentul decesului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

8 comentarii

  1. Privitor la faptul ca familia are obligatia sa depuna mortul la capela dupa o ora de la deces , in Romania nu cred ca va fi posibil acest lucru . De ce ? Odata pt ca in multe localitati nu exista capela mortuara si apoi pt ca in Romania certificatul de deces se elibereaza dupa 24h de la deces .Si chiar daca se va schimba si aceasta lege va fi imposibil sa gasesti intr-o ora un medic care sa elibereze certificatul de deces . Iar fara certificatul de deces cei de la pompe funebre nu pot primi un decedat in capela . Asa ca mai intai trebuie sa se suplimenteze medicii de la ambulanta ( pt ca asistenta medicala su soferul nu pot elibera certificat de deces ).

  2. Foarte buna lege, acum oamenii saraci pe langa faptul ca nu au banii necesari pentru inmormantari sa mai depui si la capela ca sa platesti cat de mult, ca nu sunt destui de scumpi preotii si restul cine are oare interes, ce mai nascociti oameni buni. RUSINE.

  3. Singurul cimitir din satu mare de stat este pe str.amatului,acesta apartine de primaria satu mare,ATENTIE DNA,Oradea,aici legal nu exista locuri numai ilegal cu 2000 euro,legal ar costa 110 euro,smecheri din primarie nu vor sa cumpere teren de la parteculari pentru faptul c-a cade pretul afacerilor,de si exista de vanzare,pentru motivarea josniciei lor promit un pret de 200 de ori mai MIC.nici in pamant nu avem loc de MAFIA DIN PRIMARIA SATU MARE.

  4. satenii din satul Unimat tot cer de vreo 5 ani sa se faca o capela casa mortuara, in satul lor. Dar nici pana acum nu s-a facut nimic. Primaria are grija doar de acas nu-i pasa de cei din Unimat. Iar preotul din Unimat nu face nimic pentru asta tot duce cu vorba desi parohia are vreo 60 hectare de pamant si vreo 40 hectare de padure. No ii corect si bine asa ?

Lasă un răspuns