Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

DNA cere încuviinţarea urmăririi penale pentru Gabriel Oprea

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea

În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de OPREA GABRIEL, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

UPDATE: Oprea mai este acuzat de abuz în serviciu şi pentru încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general Tiberiu Niţu a beneficiat, în mod nelegal, de însoţirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale Poliţiei Rutiere.

Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie referitoare la efectuarea urmăririi penale faţă de Oprea Gabriel, senator, la data faptelor deţinând şi o funcţie ministerială, are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
1.1.  Infracţiunea de abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliţiei rutiere.

1.2.  Infracţiunea de abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a beneficiat, în mod nelegal, de însoţirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliţiei rutiere.

În perioada ianuarie 2014 – noiembrie 2015, Oprea Gabriel a deţinut funcţia de ministru al Afacerilor Interne (iar începând cu martie 2014 şi pe cea de viceprim-ministru pentru securitate naţională). În toată această perioadă, demnitarul a beneficiat de însoţire permanentă cu echipaje ale poliţiei rutiere, cu încălcarea condiţiilor prevăzute de Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006 (ce prevede că beneficiază de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere preşedintele României, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului şi prim-ministrul).

În cazul miniştrilor, acelaşi act normativ prevede că aceştia pot beneficia de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere doar în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă (condiţii care trebuie îndeplinite simultan).

Din probele administrate în cauză a rezultat că, în perioada menţionată, ministrul Oprea Gabriel a fost însoţit în cvasitotalitatea deplasărilor, într-un regim rezervat de lege exclusiv preşedintelui României, preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

Aceste misiuni includeau deplasările zilnice la sediul Ministerului şi cele săptămânale la şedinţele de Guvern, împrejurări care nu pot fi calificate ca situaţii deosebite în sensul avut în vedere de legiuitor. Totodată, poliţia rutieră însoţea deplasările la destinaţii cu vădit caracter privat (vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, revenirea zilnică la locuinţa personală), inclusiv în afara programului de lucru şi în zilele nelucrătoare, situaţii în care nu poate fi justificată în mod obiectiv o urgenţă.

În cadrul compartimentului special (Serviciul Operativ Special din Brigada Rutieră a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti care asigură însoţirea coloanelor oficiale) au fost desemnaţi lucrători care aveau ca atribuţii exclusive însoţirea ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a 3 poliţişti pentru fiecare post (două schimburi şi o rezervă). Lucrătorii erau permanent la dispoziţia ministrului, aşteptându-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinaţiei.

Din probele administrate rezultă că ministrul Oprea Gabriel realiza în medie aproximativ 5 deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere. Spre exemplu, în perioada 2 ianuarie – 21 octombrie 2015, s-au realizat 1607 misiuni de însoţire a deplasărilor efectuate de ministrul de interne pe raza municipiului Bucureşti. Numărul total al acestor misiuni este de aproximativ 3 ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale.

Prin aceste fapte a fost produsă o vătămare a intereselor legitime ale Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

 

Din documentul menţionat rezultă că singurii demnitari care beneficiau de însoţire permanentă erau preşedintele României şi prim-ministrul dintre categoriile de persoane îndreptăţite legal (preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au solicitat), precum şi ministrul de interne şi procurorul general, care au avut acces la acest privilegiu exclusiv ca urmare a modului în care ministrul Oprea Gabriel şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu.

Cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi un număr de 15 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

 

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidenţa art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana faţă de care s-a solicitat sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, precizează DNA.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

5 comentarii

  1. Am pierdut deja sirul penalilor,plagiatorilor din guvernarea PSD-Ponta dintre anii 2012-2015.Azi a mai intrat un baron local PSD la puscarie ptr 2 ani.Fostul sef al PSD Dambovita Ion Stan a fost condamnat definitiv la 2 ani ptr ca si-a finantat campania din 2012 cu bani luati de la oameni de afaceri in schimbul unor luceari publice.Inca o victorie a statului de drept si o palma data hotilor din PSD care credeau ca legea e valabila numai ptr ceilalti.

  2. Precizez ca in numele interesului national acest individ “Interes National” si-a dublat salariul si implicit al demnitarilor respectiv, i-a triplat salariul presedintelui “Papagal fara pene” atunci cand a fost loctiitorul priministrului Ponta care a fost plecat in Turcia pt. operatie. Pe ce baza de merite si competenta a facut aceste mariri nerusinate de salarii ?. De ce un roman cand ajunge in functii de conducere devine un hot si corupt ?. In toata Europa nu exista atatia hoti si corupti cate sunt la noi in tara. De aceea suntem acolo unde suntem si anume, ultimii la nivelul de trai, sistem de sanatate nu exista decat pe hartie, educatie/invatamant la pamant, drumuri/autostrazi naspa /inexistente/pe campie/pe hartie, etc,etc. Nu doreste nimeni la noi si imigrantii ne ocolesc cu exceptia celor care se ratacesc ajungand astfel pe la noi. Am ajuns de rasul lumii !!!. Asta-i realitatea.
    @Roland !, sti cum se obtin in Romania posturi superioare bine platite ?, Cu bani si cotizatii !!! dupa care urmeaza coruptia ca sa-ti mentii postul si sa furi cat mai mult pana cand poti si pt. tine. De unde au demnitarii vile in Dubai si in alte locuri exotice respectiv iahturi , avioane si masini luxoase, tablouri scumpe, crezi ca din munca cinstita ?, sa crezi tu !. Alesii vostri nu dau doi bani pe romani !, isi vad de interesele lor.

  3. Eugene, de unde deduci ideile tale? Cine te secundeaza? Inspiratia? Spre linistea ta, asa zisul interes este el, unul singur. Ca mai sunt si alti penali in tara asta e alta treaba, de fapt ca si in tara inspre care aspiri fara sa si pleci inspre. Toate tarile ex comuniste se confrunta cu fenomene pronuntate de coruptie, unele cu multa si altele cu si mai multa. Asa ca deschide-ti orizontul si te mai uita ce oameni reprezinta natia vecina si cum. Sa nu intelegi postarea in sensul de aparare al doctorului general.

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Austria interzice zborurile din şi către România

Austria va sista de joi zborurile din zece ţări, inclusiv din România. Potrivit ordinului ministrul austriac al Sănătăţii, Rudolph Anschober, interdicţiile privind efectuarea curselor aeriene au fost extinse la 18 ţări începând de joi, 16 iulie.