Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

38% dintre români nu știu cu cine vor vota, arată un sondaj sondaj ISSPOL

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aproximativ jumătate dintre români nu știu cu cine vor vota sau nu vor să își exercite dreptul de vot în 2016, potrivit unui sondaj al Institutului de Studii Sociale și Politice (ISSPOL) remis, marți, Agerpres.

Cercetarea relevă că 86% din cei chestionați au participat cel puțin o dată la alegerile locale, în timp ce 14% au răspuns negativ.

Dacă mâine s-ar organiza alegeri locale, 38% dintre subiecții cercetării au spus că nu s-au hotărât cu cine ar vota, iar 16% că nu ar vota în cazul unui astfel de scrutin.

Dintre cei care și-au exprimat intenția de vot și au preferințe clare, 48% au afirmat că vor vota cu candidații PSD, iar 39% cu reprezentanții PNL, 5% cu ALDE, 4% cu PMP, 3% cu UDMR și 1% cu UNPR.

Sondajul mai relevă că 83% dintre români au participat cel puțin la alegerile parlamentare, în timp ce 17% nu au făcut acest lucru.

Și în cazul alegerilor generale, 34% dintre respondenți nu s-au hotărât cu ce partid să voteze, iar 13% au indicat că nu vor vota la acest scrutin.

Dintre cei care vor vota, 45% au răspuns că vor vota cu PSD, 39% cu PNL, 4% cu ALDE, 4% cu PMP, 2% cu UDMR, 4% cu alt partid și 2% cu independenți.

Cercetarea relevă că 36% dintre intervievați nu pot aprecia ce partid va câștiga următoarele alegeri legislative, în timp ce 35% dintre participații la studiu consideră că alegerile legislative vor fi câștigate de candidații PSD, iar 27% de către cei ai PNL.

Întrebați cărui partid nu ar acorda votul, 23% dintre cei care au luat parte la studiu au declarat că nu ar vota niciodată candidații PSD, 21% pe cei ai UDMR, 15% pe cei ai PNL, 9% pe cei ai PMP, 6% pe cei ai UNPR, iar 2% pe cei ai ALDE.

Studiul ISSPOL a fost realizat, în perioada 1-5 februarie, la nivel național pe un eșantion de 1.065 de persoane cu drept de vot. Marja de eroare este de ą3% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor a fost interviul telefonic.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns