Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Zegrean explică decizia CCR

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedintele Curţii Consţituţionale, Augustin Zegrean, a declarat joi că nimeni nu va scăpa nepedepsit ca urmare a deciziei CCR privind interceptările, adăugând că ”acuma am aflat şi noi cine era organul acesta specializat al statului care făcea interceptările”.

”Nimeni din cei care au făcut fapte penale nu va scăpa de pedeapsă datorită acestei decizii. Ce a fost până la data deciziei rămâne bun făcut. Ce va fi de la decizie încolo este altceva. Şi de la decizie încolo nu se schimbă lumea, nu se dărâmă lumea. Urmărirea penală se va face de cei care trebuie să facă urmărirea penală, adică procurorii şi poliţia judiciară. Noi n-am făcut nimic dezastruos în decizia aceasta. Am înlăturat de acolo 2-3 cuvinte – «şi alte organe specializate ale statului» pentru că nu se înţelegea nimic. Acuma am aflat şi noi cine era organul acesta specializat al statului care făcea interceptările”, a declarat Zegrean, citat de Mediafax.

”Numai cel care în dosarul căruia s-a pronunţat decizia poate să facă revizuire sau cei care aveau deja invocată o excepţie de neconstituţionalitate, restul nu mai pot să facă”, a mai explicat el.

El a subliniat că urmărirea penală se făcea și atunci când nu erau interceptări, iar legea spune cine trebuie să o facă.
“Nimeni nu scapă datorită acestei decizii pentru că urmărirea penală s-a făcut și când nu se făceau interceptări, urmărire penală se va face întotdeauna și legea spune cine trebuie să o facă. Știți că în Anglia nu se pot folosi interceptările ca probă în proces? Și nimeni nu a fost condamnat, nu cred, doar pe o înregistrare. Dacă înregistrarea nu e susținută de probe, nu poate fi nimeni condamnat”, a susținut Zegrean.

El a subliniat că “uneltele” cu care se face interceptarea sunt ale statului român, iar ceea ce trebuie rezolvat este cine le folosește.

Curtea Constituţională a României a motivat decizia legată de interzicerea Serviciul Român de Informaţii să desfăşoare activităţi de supraveghere tehnică susţinând că serviciul nu are atribuţii de cercetare penală.

Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că articolul 142, alineatul 1, din Codul de Procedură Penală referitor la punerea în executare a mandatului, este neconstituţional. Articolul respectiv arată că „procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei ori de alte organe specializate ale statului”, CCR stabilind că sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” nu respectă Constituţia şi este neclară.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns