Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Claudia Popdan a fost sărbătorită la 80 de ani de viaţă

Claudia Popdan vorbind publicului
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
La Şcoala de Arte a fost prezentat şi un spectacol dedicat Zilei Femeii
Claudia Popdan vorbind publicului
Claudia Popdan vorbind publicului

Studioul Şcolii de Arte a fost arhiplin vineri spre seară la evenimentul aniversar dedicat îndrăgitei profesoare Claudia Popdan, care a împlinit în acea zi 80 de ani de viaţă.

Într-un eveniment organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean, distinsa cântăreaţă, profesoară de canto şi dirijoare de cor, cu o activitate de jumătate de secol în cadrul instituţiei, a primit diplome de excelenţă din partea Şcolii de Arte şi Centrului Culturii Tradiţionale, care continuă seria de momente culturale aniversare ale personalităţilor sătmărene. Au luat cuvântul managerul Şcolii de Arte, Mircea Deac, şi directurul CJCPCT, Robert Laszlo, iar Felician Pop a citit un poem dedicat de regretatul pictor Ion Popdan soţiei sale, cea care i-a păstrat şi cultivat cu credincioşie amintirea.
În cuvântul de mulţumire, Claudia Popdan s-a declarat fericită şi împlinită cu viaţa ei de artist şi profesor la Satu Mare, amintind în treacăt că la un moment dat în viaţa ei, începută în Basarabia în 1936, exista un risc real să fi ajuns în Siberia. A făcut de asemenea un apel celor prezenţi, implicit şi ziariştilor, să promoveze în mod cât mai activ şi implicat activitatea instituţiilor de cultură sătmărene, un patrimoniu uman preţios al oraşului, prin Muzeu, Teatru, Filarmonică şi alte instituţii şi manifestări artistice.
Din anul 1966, deci timp de exact 50 de ani, doamna Popdan  a predat la Şcoala Populară de Arte din Municipiul Satu Mare, iar între anii 1974-1978 a fost numită directoare la Liceul de Muzică, îndeplinind şi funcţia de secretar muzical al Filarmonicii. Claudia Popdan a fost timp de 27 de ani dirijorul corului mixt „Gaudeamus”. Printre elevele ei care s-au realizat în lumea muzicii le amintim pe sopranele Corina Circa şi Luiza Fatyol, tenorul Tony Bardon şi solista de muzică oşenească Maria Tripon.
Poate ne-am fi aşteptat, la un asemenea moment, să vedem un recital al foştilor elevi ai sărbătoritei sau al Corului “Gaudeamus”, dintre ai cărui membri mulţi erau în sală. Momentul aniversar a fost urmat de un spectacol al elevilor Şcolii de Arte dedicat Zilei Femeii şi în special mamelor. Au evoluat elevii Dorothea Bâle, Titus Tocaci, Catinca Alexan, Elisa Coroianu, Paula Mâzgărean, David Mureşan, Kecskes Isabella, Mara Acu, Cătălina Gabor, Cosmin Popan, Toth Botond, Luca Mureşan, Lukacs Abigel, Kovacs Zsolt, Raluca Dumitru,Florin Lauran, Bianca Cionca şi Cătălin Bocicai, pregătiţi de profesorii Judith Budean, Cecilia Mare, Răzvan Pap, Sallai Laszlo, Maria Varga, Ştefan Csendes, Adrian Brodi, Judith Csendes, Gema Marian, Kovacs Eva, Călin Keresztes, Gabriela Pomian şi Vasile Chioran. A prezentat Maria Varga.
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns