Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Colegiul Tehnic “Unio – Traian Vuia” a lansat un nou număr al revistei şcolare “Profesia”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Recent, la Colegiul Tehnic “Unio – Traian Vuia” Satu Mare a avut loc lansarea revistei „Profesia” (serie nouă, nr. 4, mai 2016).

Este vorba de un eveniment cultural-didactic, aşa cum l-au definit organizatorii. Poate tocmai din acest motiv ni se pare justificată prezenţa unor invitaţi precum: Felician Pop, directorul Muzeului Judeţean, Robert Laszlo, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, dr. Vlaicu Popescu, directorul instituţiei gazdă, Adina Ciutan, directoare adjunctă, Loredana Ştirbu, preşedinta Cenaclului literar “Cronograf”, alături de Florin Lăcătuş, elev, membru al cenaclului “Alfazet”, profesori ai liceului, jurnalişti. Rolul de moderator i-a revenit profesoarei Cornelia Bălan Pop.

Aprecieri şi deziderate

Pentru început, Adina Ciutan a făcut o prezentare cu caracter general a revistei. Astfel, ea a vorbit despre temele pe care le tratează, corespunzător interesului elevilor din învăţământul tehnic şi profesional. Câteva articole se referă la rezultatele elevilor la felurite competiţii şcolare, despre activităţile extraşcolare în care sunt antrenaţi elevii, un articol despre activitatea de voluntariat, despre tradiţiile din zona Turţ şi mai ales despre tradiţiile pascale (ultima copertă fiind ilustrată cu desene ale elevilor pe tema Sărbătorilor Pascale).
Vlaicu Popescu a vorbit despre numerele precedente ale revistei, considerând că apariţia revistei este, pentru un liceu tehnologic, o importantă realizare. El a apreciat corpul profesoral al liceului, pe care îl consideră în măsură să ofere o educaţie corespunzătoare elevilor dornici să îşi însuşească o meserie. De asemenea, a amintit de programele educaţionale aplicate la nivelul şcolii.
La rândul său, Felician Pop a spus că este mare nevoie de buni meseriaşi şi că are o mare admiraţie pentru cei care cu mâinile lor produc valori, dând ca exemplu restauratorii de la- muzeu.
La rolul benefic al unei revistei şcolare s-au mai referit Robert Laszlo şi Voicu Şichet.
Loredana Ştirbu a remarcat diversitatea articolelor din revistă, subliniind calitatea unora. Atât ea, cât şi elevul Florin Lăcătuş, au vorbit despre activitatea lor la cenaclu şi i-au invitat pe elevii doritori să participe.

Posibilităţi de creştere a calităţii revistei

Ne îngăduim să dăm câteva sugestii de îmbunătăţire a publicaţiei. În primul rând se observă o prea mare diversitate a temelor abordate. Diversificarea exagerată (peste 50%) face să se piardă specificul revistei – cel tehnic. De asemenea, credem că ar fi de dorit o pondere mai mare a contribuţiei cu articole a elevilor, desigur supravegheaţi şi îndrumaţi de profesori. În ceea ce priveşte fotografiile, contează mult dimensiunile acestora. În fotografiile mari, recunoştem personajele şi le putem citi pe chip starea lor de spirit, astfel că devin atractive.
S-a vorbit despre dificultăţi financiare în editarea revistei. O soluţie la îndemână ar fi varianta on line a publicaţiei, care presupune costuri minime. Un alt avantaj este acela că poate fi citită şi de foştii elevi plecaţi la muncă în străinătate. Totul este ca revista să fie promovată pe reţelele de socializare, îndeosebi pe Facebook.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns