Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Biserica Ortodoxă din Aliza şi-a serbat hramul

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Preotii ortodocsi Viorel Pasca si Ioan Salniceanu
Preotii ortodocsi Viorel Pasca si Ioan Salniceanu

Aliza este practic un cătum care aparţine de comuna Terebeşti. Populaţia a îmbătrânit, iar aşezarea s-a depopulat. În cele câteva zeci de case locuiesc sub 40 de persoane. Cu toate acestea, o comunitate restrânsă numeric, dar compactă, a ţinut să construiască un lăcaş de cult pentru creştinii ortodocşi din sat. Hramul acestei biserici este al Tuturor Sfinţilor Români. Sărbătoarea a fost marcată duminică, 4 iulie.

Pe o vreme de ploaie, nori ameninţători, tunete şi fulgere, puţin după ora 10 şi 30 de minute, locuitori ai satului, dar şi rudenii ale acestora, alături de fii ai satului, s-au îndreptat spre lăcaşul de cult aflat încă în construcţie. Voiau să fie împreună la această sărbătoare a micii comunităţi ortodoxe din Aliza. Cele câteva autoturisme parcate în vecinătatea lăcaşului de cult dovedeau faptul că au sosit la slujbă şi persoane care nu locuiesc acolo.

Slujba sărbătorii a fost oficiată de preotul Ioan Sălniceanu, din Terebeşti, de care aparţine comunitatea din Aliza, alături de Viorel Paşca, preot ortodox din Satu Mare.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de luni, 4 iulie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

11 comentarii

  1. Doamne da prost mai putem sta cu gramatica limbii române. Un mic sfat pentru I.S : nu mai scrieți comentarii că deveniți și mai penibil (prin conținut dar mai ales prin greșelile gramaticale) … Și nu uitați că: Tăcerera este de aur

  2. nu am hotarat eu ci impreuna cu consiliul parohial am hoatarat, nu cred ca am ascuns nici un leu de nimeni si cei care s-au dat anul acesta sunt luate materiale pentru a se turna sapa in biserica si restu o sa ii dam pentru pictura iconostasului cine vrea sa vada ce am facut cu bani sa vina la casa parohiala la terebesti s-au sa sune la nr 0754391366, eu nu am de ascuns nimic. si sa stiti ca nu m-am scuzat as vrea sa stea cineva in conditile in care am stat eu si familia mea din decembrie cand am fost numit la terebesti si pana in primavara cand am inceput lucrarile la casa parohiala as vrea sa stati voi cei care vorbiti in fumul in care am stat noi si sa mergeti in miezul nopti cu copilul in patura ca sa dormiti la vecini. Oricum Bunul Dumnezeu ii sus si vede si sa rasplateasca fiecaruia dupa fapte.

  3. Cine se scuză se acuză: banii primiți pentru Biserica din Aliza folosiți la casa parohială din Terebești; banii primiți pentru întreținerea și funcționarea bisericii utilizați la investiții; 8.000 lei pentru Aliza +8.0 00 pentru Terebești = 16.000lei + banii din donații folosiți pentru condiții normale, etc . Succes pe mai departe și să o țineți tot așa.

  4. Sa stiti ca au fost mai multi preoti am fost 5 preoti dar ceilalti au venit mai tarziu pentru ca sa savarsit taina Sfantului Maslu, si nu s-au observat materialele din fata biserici pregatite pentru a ne apuca de lucru si numai bani care s-au primit in ultimi 2 se stie dar nimeni nu stie ce conditi am gasit la casa parohiala cand am venit si cred ca sunt si preotul celor din Aliza si era normal sa imi fac niste conditi “normale” de a se putea locui cu un copil mic.

  5. În sfârșit că s-a oficiat o Liturghie și în sătucul nostru Aliza. Foarte frumos altarul bisericii dar fără icoane. Din cei 8.000 lei primiti de la Consiliul Județean și Consiliul local,(în ultimii doi ani) pentru Aliza cred că parintele putea cumpăra ceva pentru bisericuță, măcar o icoană, două pentru iconostas. Repet: din 8.000 lei primiți special pentru Biserica din Aliza nici un bănuț nu s-a folosit pentru biserica noastră. Și mai avem și tupeul să ne afișăm cu hramul. DurerosO

Lasă un răspuns

Sfantul Bernard

Sfântul Bernard (1090-1153)

Asculta acest articol Persoana şi viaţa Sf. Bernard sunt caracterizate printr-o extraordinară putere de atracţie; fiinţa lui a fost pătrunsă