Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Un portret de femeie a fost pus în evidență sub o pictură de Degas cu ajutorul tehnicilor imagistice sofisticate

Portretul misterios
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Portretul misterios
Portretul misterios

Prin tehnici imagistice sofisticate, o echipă de cercetători a reușit să facă să apară virtual figura unei tinere pictate de Edgar Degas pe o pânză acoperită ulterior de artist cu alt portret, relatează joi AFP. Potrivit oamenilor de știință, frumoasa scoasă la iveală ar putea fi Emma Dobigny, unul din modelele favorite ale pictorului francez.

Ea se află sub tabloul “Portret de femeie” (1876-1880), aflat în prezent în colecțiile National Gallery of Victoria din Melbourne (Australia) și care reprezintă o femeie îmbrăcată în negru, a cărei identitate nu a fost încă stabilită de istoricii de artă.

Se știa din anii 1920 că această operă ascunde un alt portret, ale cărui contururi au răzbătut la suprafață, tulburând figura femeii pictate deasupra. Fenomenul se datorează alterării progresive a unui pigment din stratul superior al picturii, care devine tot mai transparent, a declarat pentru AFP chimistul David Thurrowgood, coautor al studiului publicat joi în Scientific Reports (Nature).

Până în prezent oamenii de știință nu reușiseră să descifreze figura ascunsă.

“Cu raze X clasice se zărește doar o figură fantomatică, probabil o femeie”, precizează Thurrowgood, muzeograf la Queen Victoria Musum and Art Gallery din Launceston (Australia). “Lucrările noastre confirmă nu numai că este o femeie, ci și că este o altă pictură a lui Degas, necunoscută până acum…Nu în fiecare zi se descoperă o nouă pictură a lui Degas, ascunsă privirilor noastre”, adaugă el.

Până să ajungă la acest rezultat, cercetătorii au supus tabloul razelor X ale sincrotronului australian din Clayton. “Lumina produsă este de un milion de ori mai strălucitoare decât a Soarelui”, a declarat pentru AFP Daryl Howard, cercetător la sincrotronul menționat și coautor al studiului.

Lumina sincrotron se produce când electroni de înaltă energie care circulă într-un inel de stocare sunt deviați de câmpuri magnetice.

Pentru a analiza compoziția elementară a pigmenților tabloului, cercetătorii au utilizat o tehnică nedestructivă, numită spectrometrie de fluorescență X (XRF). Cu ajutorul unui calculator, au reconstruit apoi virtual posibilele culori ale picturii ascunse. A apărut atunci figura unei tinere brunete, cu ochi negri și cu nasul pronunțat. “Sugerăm că este vorba de Emma Dobigny, după compararea cu alte opere ale lui Degas care o reprezintă”, arată Howard.

“Este foarte posibil să fie ea”, apreciază Henri Loyrette, fost președinte al Muzeului Luvru, cunoscut specialist în Edgar Degas și comisar al unei expoziții deschise în prezent la National Gallery of Victoria din Melbourne, unde este expus tabloul “Portret de femeie”.

Henri Loyrette merge însă și mai departe, considerând că această pânză ar putea-o înfățișa chiar pe Emma Dobigny, ipoteză pe care i-a sugerat-o din luna mai unui expert al muzeului australian. “Avea ochi negri frumoși și o linie deosebită a sprâncenelor. Fizionomia sa este ușor de recunoscut”, subliniază Loyrette.

“Degas picta frecvent pe altă lucrare. Relua cu variante. Acest lucru nu este excepțional în sine”, adaugă el.

Născută în 1851, Marie Emma Thulleux (Emma Dobigny) locuia în Montmartre și era un model celebru. A pozat pentru Degas la sfârșitul anilor 1860 și poate mai mult. I-a inspirat și pe Camille Corot și Pierre Puvis de Chavanne. A murit în 1925.

Razele X au permis de câteva decenii descoperirea unor opere ascunse sub lucrări ale lui Degas. Cele emise de sincrotron le redau viața cu o precizie inegalabilă. Un alt portret de femeie a fost descoperit într-un tablou de Van Gogh reprezentând o câmpie, amintește AFP.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns