Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Tabăra culturală pentru liceeni rromi din Satu Mare s-a încheiat

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

grup rrRecent s-a încheiat tabăra culturală, educativă şi de merit, pentru liceenii rromi, iniţiată de Organizaţia de tineret a Partidei Rromilor Pro-Europa Satu Mare, ne relatează, Zsolt Tiberiu Godzsa, preşedintele organizaţiei de tineret şi coordonatorul acţiunii.

Tabăra a avut loc în perioada 24-31 august, în Satu Mare, cu participarea a 15 liceeni rromi din judeţ, care au cele mai bune rezultate şcolare.

Cei mai buni elevi

Să-i menţionăm doar pe primii trei, cu medii peste 9: Tripon Diana Eva, din Ardud, media 9,21, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Kolcsey Ferenc Satu Mare; Bora Gianina Erika, din Medieşu Aurit, media 9,17, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Economic Gheorghe Dragoş Satu Mare; Krajczar Kinga, din Carei, media 9,10, elevă în clasa a XII-a la Liceul Josephus Calasantius Carei.
Susţineri de cursuri

go rrPe durata desfăşurării taberei au fost discutate mai multe teme, precum: Curs de prezentare generală a Partidei Rromilor Pro-Europa; curs despre istoria rromilor; cursuri despre educaţie şi despre droguri; învăţare de cântece tradiţionale ţigăneşti şi imnul rromilor Gelem Gelem; vizualizări de filme; curs despre discriminare etc.
Una dintre temele discutate a constat în prezentarea Asociaţiei Partida Rromilor “Pro – Europa” – APRPE. În acest context, s-au prezentat conducerile centrală şi locală ale partidului, modul de funcţionare şi algerea conducerii, alegerile parlamentare… Astfel, şcolarii au aflat că preşedintele partidei pe nivel central este Nicolae Păun, iar la nivel judeţean, Horvath Ignac. S-a vorbit şi despre Organizaţia de tineret a APRPE Satu Mare, al cărei preşedintele este Godzsa Zsolt Tiberiu, cel care a prezentat cursul.
Următorul curs a fost intitulat Istoria, tradiţiile, sărbătorile şi comemorările rromilor. Tot preşedintele organizaţiei de tineret a fost cel care a răspuns unor întrebări pe această temă, precum: de unde provin? când şi cum au ajuns rromii în Europa medievală? care este statutul lor în Europa? când a avut loc dezrobirea rromilor? El a mai prezentat şi “Ziua internaţională a rromilor”, drapelul, Imnul (Gelem Gelem) şi limba lor, Holocaustul rromilor.
Alte teme abordate s-au referit la educaţie (susţinută de inspectorul şcolar general adjunct Gnandt Zoltan); discriminare; prevenirea drogurilor; educaţie civică; limba rromani; experienţa unei educatoare în educarea copiilor rromilor, povestea de viaţă a unui fost elev performant rrom, care a abandonat şcoala şi a comis infracţiuni, regretele sale că nu a ales calea cea corectă şi planurile lui de viitor. A fost un discurs cu mare efect asupra copiilor.

Programe distractive

În afară de cursurile la care ne-am referit, în tabără s-au organizat şi activităţi distrative, de recreere. Astfel, tinerii au cântat, au dansat, au fost o zi la ştrand (Aquastar). De asemenea, s-au desfăşurat şi programe sportive, câte o oră de educaţie fizică în fiecare zi, fotbal, volei, jocuri de echipe tradiţionale. Alt joc de echipe a fost “Ţiganii au talent“, prilej cu care tinerii au interpretat cântece, au audiat formaţii de muzică, au dansat.

Scopul taberei

Potrivit organizatorului, Godzsa Zsolt Tiberiu, “Acţiunea a avut drept scop promovarea tinerilor din liceu de etnie rromă, acumularea de cunoştinţe noi. În al doilea rând, acţiunea era necesară pentru motivarea lor în a continua studiile, educaţia fiind singura noastră şansă pentru o viaţă mai bună şi pentru integrarea în societate. În al treilea rând, acţiunea a urmărit formarea unui grup compact intelectuali, care vor lupta pentru interesele rromilor. Şi nu în ultimul rând, acţiunea era necesară pentru a prezenta istoria şi cultura noastră şi importanţa păstrării acesteia”, a încheiat interlocutorul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns