Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sute de medicamente lipsesc din farmacii şi depozite

Anca Maurer, presedinta Colegiului Farmacistilor Satu Mare
Anca Maurer, presedinta Colegiului Farmacistilor Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Anca Maurer, presedinta Colegiului Farmacistilor Satu Mare
Anca Maurer, presedinta Colegiului Farmacistilor Satu Mare

Aproximativ 1000 de medicamente lipsesc din farmaciile şi depozitele de medicamente din România, spre disperarea pacienţilor nevoiţi să caute produsele peste graniţele ţării sau să îşi schimbe tratamentul. Farmaciştii confirmă  inexistenţa acestora de mai bine de câteva luni de zile. Cauza care a provocat criza acută de medicamente ar fi determinată de cadrul legislativ care obligă producătorul să reducă preţurile la medicamente, dar şi unele întreruperi în producţie.

Sunt medicamente apreciate de farmacişti, în egală măsură şi de pacienţi pentru eficienţa lor, care îşi găsesc cu greu sau deloc un înlocuitor . Pe lista moleculelor lipsă se regăsesc şi cele cu indicaţie pentru afecţiuni cardiovasculare, alergii, medicamente oncologice sau pentru dureri de diverse etiologii.

“Ne lipsesc foarte multe medicamente. Nu la mai au nici  depozitele de medicamente. Se procură foarte greu, iar din unele sortimente abia facem rost de câteva cutii, prea puţin în raport cu cererea din partea pacienţilor. De pildă acum, în sezonul alergiilor la Ambrozia, ne lipseşte un medicament care merge foarte bine pentru acest tip de îmbolnăvire. Am reuşit să facem rost doar de trei cutii. Total insuficient faţă de cât ar fi nevoie, mai ales că este apreciat pentru astfel de probleme.  Nu se mai găsesc pe piaţă nici unele calmante sau o serie de  medicamente pentru bolnavii cardiaci. Sunt medicamente într-adevăr foarte bune, însă din cauza acestor condiţii impuse de legiuitor, de a fi redus preţul le-au retras de pe piaţă, costul de producţie fiind mai mare decât cel de vânzare. Se găsesc foarte greu sau chiar deloc” a spus un farmacist sătmărean.

Legea reducerii preţului medicamentele a început să fie aplicată de anul trecut, după ce mai bine de şase ani, în România nu s-au respectat plafoanele maxime de preţ existente în Uniunea Europeană. În tot acest timp, statul român a plătit, cu un miliard delei mai multe pentru medicamente decât alte ţări europene.
Alţi profesionişti din reţeaua farmaceutică sătmăreană sunt de altă părere şi spun că lipsa medicamentelor poate fi pusă şi pe seama perioadei concediilor, cunoscut fiind că în afara ţării, luna august este rezervată în acest scop, iar marile firme îşi  întrerup activitatea total timp de două săptămâni, la fel şi în luna ianuarie.

 

Puteţi citi continuarea în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf)

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns