Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pictorul Aurel Țenț a deschis o nouă expoziție la Muzeul de Artă

Aurel Țenț
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Aurel Țenț
Aurel Țenț

La fel de tânăr în spirit și curajos în alegerea temelor ca de fiecare dată, Aurel Țenț a surprins din nou publicul interesat de artă cu expoziția sa personală “Anuala 86” deschisă la Muzeul de Artă din Piața Libertății. Cifra din titlu reprezintă anii artistului, care, în cazul lui, chiar sunt doar o cifră.

Remarcabil este faptul că lucrările din noua expoziție sunt realmente noi, create foarte recent. Există trei teme mari explorate de rutinatul artist: peisajele din munții Austriei, unde și-a petrecut vara, compozițiile cu filon folcloric tradițional și cele cu tematică religioasă. Există și câteva tablouri care ies din aceste tipare, cel mai remarcabil fiind o reprezentare aproape iconografică a poetului național maghiar Petofi Sandor, cu cocarde tricolore alcătuind un veșmânt sacerdotal. Peisajele au în centru prezența apelor care îi prilejuiesc pictorului jocuri interesante cu reflexia, norii și petalele de flori. Trei tablouri tratează nunta oșenească – starostitul, costumele luxuriante și cheful propriu-zis, unde îndrăgostiții sunt izolați în aura iubirii lor, mesenii petrec și gura lumii e slobodă ca-ntotdeauna, cele trei planuri fiind separate cu mână expertă.

Fascinante sunt însă cele cinci tablouri cu tentă spirituală: un Iuda încolăcind șerpește chipul lui Iisus, o glosă pe tema aceluiași chip reflectat pe năframa Veronicăi, o panoramare a celor trei planuri ale acțiunii divine a lui Hristos, o hiperbolizare a obiceiului Viflaimului, dar și o mare surpriză. La vârsta sa venerabilă, Aurel Țenț se deschide spre spațiul mitologic hindus, inspirat de pasiunea fiicei sale pentru zeița Durga, și compune un portret al acestui avatar pasional în care include și obiecte amintind de lupta Ramonei cu boala sa, care devin arme în lupta zeiței cu demonii. E un filon cultural și artistic foarte fertil și prea puțin exploatat de artiștii europeni.

Expoziția a fost prezentată de directorul Felician Pop, artista sigheteană Adela Pop și directorul Centrului Culturii Tradiționale, Robert Laszlo.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns