Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Congregația Notre Dame de Sion a sărbătorit 150 de ani în România

Orchestra de cameră "Opera Vox"
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La Biserica romano-catolică Calvaria a avut loc un concert aniversar

Orchestra de cameră "Opera Vox"
Orchestra de cameră “Opera Vox”

Răspunzând pozitiv la cererea adresată de PS Iosif Salandari, vizitator apostolic în Moldova (1864-1873), în ziua de 14 martie 1866 soseau la Iaşi primele surori din Congregaţia Notre Dame de Sion, întemeiată de pr. Theodore Ratisbonne (1802-1884). Misiunea lor era aceea de a deschide şcoli catolice în care să fie educaţi copiii şi tinerii din Moldova.

Îndată ce au ajuns la Iaşi, surorile Congregației “Notre Dame de Sion” au început demersurile pentru deschiderea unei şcoli elementare, autorizată să funcţioneze de către ministrul Rosetti, la 29 mai 1866. În luna august au deschis Şcoala Externă de Fete, Orfelinatul “Sfântul Apostol Andrei” şi pensionul “Sfântul Anton de Padova”. Într-o scrisoare din 14 noiembrie 1866, vizitatorul apostolic al Moldovei scria că Şcoala Externă era frecventată de 100 de eleve, în pensionat erau 45 de eleve, iar orfelinatul găzduia 10 fete catolice.

De la acest început modest, dar promiţător, au trecut 150 de ani. În tot acest arc de timp, surorile din Congregaţia “Notre Dame de Sion” şi-au dezvoltat şi consolidat activitatea pe teritoriul Moldovei, în special la Iaşi şi Galaţi, dar au avut de trecut şi prin momente de cumpănă, după instaurarea regimului comunist în România.

Istoria acestor 150 de ani a fost adunată cu multă răbdare şi competenţă ştiinţifică de pr. dr. Fabian Doboş, profesor de Istorie bisericească şi Patrologie la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iaşi, şi publicată în volumul apărut recent la Editura “Sapientia” cu titlul “Congregaţia “Notre Dame de Sion”: 150 de ani de activitate în Moldova (1866-2016)”.

Evenimentele jubileului acestei organizații catolice au fost organizate și la Satu Mare, unde activează trei membre ale acesteia. Cartea părintelui Doboș a fost lansată sâmbătă la Muzeul Județean SatuMare, secția Istorie, într-un eveniment care a cuprins un scurt simpozion și o expoziție de fotografii documentând originile și activitatea Congregației în România în cei 150 de ani de istorie a sa în țară. Au luat cuvântul sr. Maria Benchea şi sr. Iuliana Neculai, din Congregaţia “Notre Dame de Sion”, dr. Paula Virag, cercetător ştiinţific la Muzeul Judeţean de Istorie Satu Mare, și  pr. dr. Ştefan Lupu, decan al Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din Iași şi director al Departamentului de Cercetare Istorică. Simpozionul a fost onorat de prezența episcopului romano-catolic Eugen Schonberger, cel care a oficiat duminică dimineață liturghia solemnă de mulțumire la biserica romano-catolică Calvaria.

Tot la Calvaria a avut loc vineri seară concertul susținut de tenorulMarius Boroș și orchestra de cameră “Opera Vox” din Cluj-Napoca, deschis cu “Mica Serenadă” de Mozart și având un program vocal consacrat lui Bach, cu arii din “Patimile după Ioan”, Missa în si minor și cantate religioase, dar și cu “Ave Maria” în versiunea Bach/Gounod.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns