Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cioloş propune un Guvern cu un număr mai mic de ministere

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş

Premierul Dacian Cioloş consideră că Executivul ar trebui, pe viitor, să aibă un număr restrâns de miniştri, iar ministerele să fie comasate pe principiul clusterelor de dezvoltare.
“Guvernul trebuie regândit la nivel de funcţionalitate ministerială, cu un Cabinet format dintr-un număr restrâns de miniştri, cu ministere comasate pe principiul clusterelor de dezvoltare şi un număr redus de agenţii de implementare şi reglementare. Restructurarea administraţiei centrale trebuie consfinţită legislativ prin modificarea Legii 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului, astfel încât să includă un model de organizare internă pentru fiecare minister, cu explicarea competenţelor, pentru a elimina riscul suprapunerii de atribuţii. Guvernarea este construită pe baza unor obiective trans-sectoriale, clar asumate, în beneficiul cetăţenilor (de exemplu: investiţii coordonate, reducerea sărăciei, debirocratizare, digitalizarea administraţiei, infrastructură modernă etc.)”, se arată în capitolul Primele 100 de zile — organizarea schimbării din Platforma România 100, lansată luni seară de premier, relatează Agerpres.

În document se precizează că actuala Comisie de tăiat hârtii “devine o instituţie de sine stătătoare, în cadrul Cancelariei Guvernului” şi continuă rolul de debirocratizare “în sprijinul cetăţenilor, al antreprenorilor şi pentru simplificarea relaţiilor inter-instituţionale”.

Guvernul instituţionalizează şi proiectul GovITHub şi Coordonatorul pentru Tehnologia Informaţiei, care urmăresc ca investiţiile în IT ale instituţiilor publice “să fie făcute eficient, conform unei strategii şi în interesul cetăţenilor”.

De asemenea, în document se precizează că strategiile guvernamentale, politicile publice şi proiectele legislative “trec printr-o primă evaluare de impact la momentul adoptării lor sau o dată la 3 ani”.

“Cele care nu trec testul eficienţei şi impactului încetează în mod automat”, se mai arată în proiectul premierului.
Cioloş mai vorbeşte despre “consolidarea tuturor fondurilor naţionale şi europene destinate dezvoltării şi o reală abordare multianuală a utilizării acestora”.

“Fondurile bugetare care distribuie bani fără proiecte sau planuri de dezvoltare şi mecanisme de control, impredictibil, pe baza clientelismului politic trebuie desfiinţate. Cheltuielile publice clar prioritizate, cu evaluarea impactului. Trebuie operaţionalizată şi întărită instituţional la nivelul Cancelariei unitatea de evaluare a investiţiilor publice. Toate investiţiile guvernamentale trec prin acest filtru”, mai stipulează documentul lansat luni seară de prim-ministrul Dacian Cioloş.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns