Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Moldovenii din diasporă stau la cozi imense pentru a vota, la fel ca românii în urmă cu doi ani

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Peste 2,8 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova sunt aşteptaţi azi la urne pentru a-şi alegere preşedintele în primul scrutin prin vot direct după 2000.

UPDATE: Niciun exit-poll nu va anunța rezultatele estimate ale alegerilor din Republica Moldova în această seară.

UPDATE: Moldovenii din diasporă stau la cozi imense pentru a-şi exercita dreptul la vot pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Cozile cu cetăţeni ai R. Moldova aflaţi peste hotare sunt identice cu cele ale românilor care s-au aflat în aceeaşi situaţie la ultimele alegeri prezidenţiale.

UPDATE: Alegerile au fost declarate valabile, datele arată că peste un milion de alegători şi-au expus voturile, în procente ar însemna 34%.

UPDATE: Românii sunt “vecinii”, “prietenii” şi “fraţii noştri”, dar “brânza-i pe bani”, a declarat duminică pentru Agerpres, la ieşirea de la urne, candidatul Partidului Socialiştilor la primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, prorusul Igor Dodon.

La ieşirea din secţia de votare, Igor Dodon, care era favorit în sondajele de opinie, a declarat în faţa presei că scrutinul de duminică “poate să fie şi cred că va fi un nou început”.


Alegătorii vor putea vota începând cu ora 7 dimineaţa, la 2.082 de secţii de votare din republică şi 100 peste hotare — majoritatea în Italia, România şi Rusia. Urnele vor fi închise la ora 21.00.

Se vor înfrunta 9 candidaţi: liberalul Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Dumitru Ciubaşenko din partea Partidului Nostru (PN), Maia Sandu din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Igor Dodon din partea socialiştilor (PSRM), Ana Guţu din partea Partidului Dreapta şi independenţii Silvia Radu, Maia Laguta şi Valeriu Ghileţchi.

Democratul Marian Lupu (PDM) şi candidatul Partidului ‘Platforma Demnitate şi Adevăr’ (PPDA), Andrei Năstase, s-au retras în favoarea Maiei Sandu.
Dacă niciun candidat nu reuşeşte să obţină majoritatea de voturi, la 13 noiembrie va fi organizat al doilea tur de scrutin în care se vor înfrunta primii doi clasaţi, scrie Agerpres.

Procesul electoral este reglementat de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care este constituită din 9 membri, dintre care opt sunt numiţi de Parlament pe principiul reprezentării proporţionale şi unul de către Preşedinte.

Circa patru mii de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura condiţiile de păstrare a materialelor electorale şi pentru a menţine ordinea publică în secţiile de votare. De asemenea, poliţiştii vor fixa şi documenta cazurile de încălcare a legislaţiei electorale pe o rază de 100 de metri de la secţiile de votare.

Alegerile prezidenţiale vor fi monitorizate de 3.202 de observatori naţionali din partea a 20 de organizaţii şi 562 de observatori internaţionali.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Geoană îl atacă pe Tăriceanu

Asculta acest articol Social-democratul Mircea Geoană îl desființează pe Călin Popescu Tăriceanu, președintele PLR, partid apropiat de PSD.