Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Raportul Inspectoratului Şcolar privind starea învăţământului din judeţ

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare a afișat pe site-ul propriu un text intitulat „Raport privind starea învăţământului
preuniversitar în județul Satu Mare 2016.

Într-o analiză de tip statistic, cu date preluate de la Ministerul Educației și din rapoartele și studiile realizate de inspectorii școlari, raportul tratează resursele umane, participarea la educație și rezultatele elevilor din județ în anul școlar precedent. Problemele analizate sunt abordate la nivel concret și prezintă un mare interes pentru cadre didactice, elevi și părinți. Unele rezultate sunt raportate la alte județe, pentru a afla locul pe care îl ocupă sătmărenii într-un clasament pe județe. De asemenea, un clasament al instituțiilor de învățământ este realizat și la nivel de județ.

Structura raportului

Documentul se întinde pe 47 de pagini și este structurat pe trei părți: Analiza sistemului de învățământ preuniversitar din județul Satu Mare, din perspectiva indicatorilor de bază; Rezultate și acțiuni relevante desfășurate în anul școlar 2015-2016; Priorități și direcții de dezvoltare ale învățământului preuniversitar sătmărean pentru perioada 2016-2017.
Este o structură atent concepută, care acoperă principalele probleme cu care se confruntă sistemul de învățământ din județ.
Nu vom consemna toate problemele tratate în documentul la care ne referim, urmând să le prezentăm rând pe rând, în articole distincte.
Analfabetismul funcțional în școlile din județ

O problemă sensibilă și totodată unul dintre punctele forte ale raportului este intitulat Rezultate și acțiuni relevante desfășurate în anul școlar 2015-2016. Aici, autorii abordează, într-o analiză temeinică, mult dezbătuta problemă a așa-zisului analfabetism funcțional din țara noastră, desigur cu referire la școlile din județul Satu Mare. Seriozitatea abordării rezultă și din faptul că acestui capitol din raport i s-au alocat nu mai puțin de 13 pagini.
Fără a încerca să cosmetizeze realitatea, în raport se arată că ”România se află printre țările cu scorurile cele mai slabe din UE, înregistrate de elevii de 15 ani la testările internaționale cu privire la competențe de scris și lectură, matematică și științe”. Raportul subliniază însă și evoluția pozitivă din ultimii ani, și anume faptul că, ”în comparație cu PISA 2000, România este una dintre țările UE cu cea mai importantă îmbunătățire a rezultatelor la PISA 2012”.

Rezultate ale activității școlare

Alte capitole care nu puteau să lipsească din raport se referă la admiterea în licee în 2016, rezultatele elevilor la examenul național de bacalaureat 2016 (cu un clasament al școlilor după procentul de promovabilitate și cu raportare la alte județe), precum și rezultatele obținute de elevii selectați să facă parte din lotul județului Satu Mare la faza națională a olimpiadelor școlare pe discipline.
.
Școala altfel

Programului „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” 2016 i se alocă mai puțin de o pagină, deși probabil că merita o atenție mai mare având în vedere impactul pe plan emoțional pe care îl are asupra copiilor.
Ultimul capitol al raportului tratează, pe circa trei pagini, la nivel treoretic și cam general (fără indicatori măsurabili), prioritățile și direcțiile de dezvoltare ale învățământului preuniversitar sătmărean pentru perioada 2016-2017, menționând și rezultatele așteptate.
Utilitatea raportului pentru eventualitatea întocmirii unei monografii a instituției (lucru cu care Inspectoratul Școlar Județean este dator, și e pe deplin posibil dacă luăm în calcul doar resursele umane de care dispune).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

IFPLUS DEBUT PROMIȚĂTOR

Elevi de la CN Mihai Eminescu au obținut medalii de Bronz la Concursul RoSEF

În perioada 30.10 – 01.11. 2023, la Suceava s-a desfășurat Concursul Național de Știință și Tehnologie, RoSEF, ....

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now