Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Hellvig dă asigurări că SRI nu are şi nu va avea acoperiţi în politică sau justiţie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Eduard Hellvig
Eduard Hellvig

Şeful SRI a fost chemat miercuri în Parlament, unde a fost chestionat şi de fostul prim adjunct Florian Coldea. De asemenea, s-a discuta şi despre implicarea serviciilor în protestele de duminică. Şedinţa a început în jurul orei 11:00 şi s-a încheiat în jurul orei 18:00.

UPDATE: Ponta și Coldea ar putea fi chemați la audieri

După audierea şefului SRI, Eduard Hellvig, vor urma alte nume mari care vor da cu subsemnatul în faţa parlamentarilor. Pentru a se lămuri scandalul Sebastian Ghiţă, Adrian Ţuţuianu a anunţat că vrea să îi audieze şi pe fostul deputat, dar şi pe Florian Coldea sau Victor Ponta.

“Am întrebat despre dosarele unor proprietari de trusturi de presă. Ni s-au pus la dispoziţie date cum că SRI a făcut sute de informări şi au transmis acestea către organele de cercetările penale. Inclusiv de strada Comarnic Braşov. Dacă domnul Ghiţă ar fi aici ar fi util să fie aici şi domnul Coldea şi domnul Ponta ar putea fi chemat la Comisia de Control parlamentar.”, a spus Ţuţuianu.

Acesta a vorbit şi despre eventuala implicare a SRI în protestele de stradă de la finalul săptămânii trecute. “Am stabilit că există preocupări ale SRI pentru unele grupări cu atitudini extremiste din timpul manifestaţilor. SRI va anunţaautorităţile despre ceea ce ştie. Domnul Hellvig a asigurat că serviciul nu s-a implicat şi nu se va implica în astfel de activităţi. A dispus măsuri cu caracter intern care ţin de protecţia internă a serviciului. Se vor face anumite modificări în interiorul servicului. “, a mai spus Ţuţuianu.

UPDATE: SRI confirmă vacanţele lui Ghiţă cu Coldea

Preşedintele Comsiei de Control a SRI, Adrian Ţutuianu, a confirmat, pe baza rapoartelor interne ale SRI, dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă privitoare la vacanţele pe care le-a petrecut alături de familia generalului Florian Coldea. De asemenea, SRI confirmă şi vancaţele exotice petrecute de generalul Elena Istode cu familia Rizea.

“După cum cunoaşteţi, în presă au apărut câteva fotografii, doamna general a fost prezentă împreună cu familia Rizea la Monaco şi era normal ca noi să cerem să fie lămurite aceste lucruri. Din datele prezentate de SRI, rezultă că a fost prezentă la Monaco şi la Nisa, iar o bună parte din cheltuieli au fost acoperite de doamna general. Aceste vacanţe s-au efectuat în virtutea faptului că doamna general a fost colegă de facultate cu doamna Rizea”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

Preşedintele Comisiei de control a SRI a confirmat faptul că familia Coldea a fost în concedii cu familia lui Sebastian Ghiţă la Paris şi în Toscana.

UPDATE Hellvig: SRI nu are şi nu va avea acoperiţi în politică sau justiţie

Declaraţiile şefului SRI după audieri

Suntem martori la o divizare în societatea românească. Am preluat mesajele venite din partea persoanelor de bună credinţă. Le voi trata şi SRI le va trata cu toată seriozitatea adecvată situaţiei. Suntem conştienţi de lucrurile vehiculate în spaţiul public şi le voi trata cu toată responsabilitate.

Am văzut că există interesul de a destabiliza o instituţie puternică şi serioasă a statului român. Le spun tuturor, mai ales celor de bună credinţă, că SRI are instrumente validate în timp să se apere atât pe el, dar mai ales pe cetăţenii României. Un SRI slab, timorat, ar însemna o Românie dezarmată în faţa ameninţărilor.

Este esenţial şi fundamental ca serviciile de informaţii să nu fie omniprezente şi omnipotente. Acele vremuri au apus demult. Înţeleg preocuparea societăţii româneşti ca SRI să fie o instituţie subordonată mecanismelor democratice. Subliniez şi faptul că, oricând SRI va fi solicitat sau mandatat să ajute la întărirea statului, o va face aşa cum a făcut-o şi în trecut. În limitele legii şi în limitele Constituţiei.

Demonizarea instituţiei pe care o conduc în primul rând îi afectează pe angajaţii noştri oneşti şi loiali. Cei care ne atacă ştiu că nu vom intra în acest joc şi continuă. Am speranţa că aceste lucruri se vor opri. Vreau să subliniez clar hotărârea mea de a ţine SRI în limitele cadrului legal şi al misiunilor sale stipulate de lege.
SRI nu are şi nu va avea acoperiţi în politică sau justiţie.

O mare parte din bugetul SRI merge la pensii şi salarii. Pentru că, trebuie să vă spun, ca să suplinim ce fac alte servicii, cu tehnologie avansată, SRI o face cu angajaţi. Asta presupune costuri şi asta presupune un efort bugetar adecvat. Înţeleg discuţiile din spaţiul publici privind bugetul. Închei prin a vă spune că în urmă cu aproape doi ani, când am primit votul Parlamentului pentru această funcţie, eu ştiam un lucru – ce am de făcut – să mă asigur că această instituţie lucrează şi va lucra în slujba cetăţeanului. Astăzi vă spun că SRI a înţeles acest lucru şi împreună cu angajaţii din SRI am pus instituţia pe această direcţie, pe care sunt convins că se va menţine şi după terminarea mandatului meu. Aşa este normal în democraţie.

UPDATE: Adrian Ţuţuianu: Hellvig ne-a prezentat două rapoarte – despre Coldea şi Istode. Ancheta nu e închisă

Preşedintele comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat miercuri că diretcorul SRI, Eduard Hellvig, le-a prezentat parlamentarilor două rapoarte – unul despre Florian Coldea şi unul despre generalul de brigadă Elena Istode, precizând că ”ancheta internă nu este închisă”.

”Ancheta internă nu este închisă”, a subliniat Ţuţuianu (PSD), care a adăugat că şi membrii Comisiei de control au decis să nu închidă discuţia.

Alte teme de discuţie au fost situaţia internaţională, terorismul şi bugetul pe anul 2017 al SRI.

UPDATE  Şeful SRI este audiat de mai bine de 4 ore de către Comisia de control a SRI din Parlament. La o scurtă pauză, unul dintre adjuncţii lui Eduard Hellvig a spus că sunt de abia la jumătatea audierilor, urmând ca ulterior directorul SRI să facă declaraţii de presă.

UPDATE: Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat miercuri că are speranţa unui nou început în relaţia dintre Serviciul Român de Informaţii şi Parlament şi a precizat că a venit la audieri cu documente clasificate care vor fi puse la dispoziţia comisiei pentru a lămuri aspectele ce s-au aflat în dezbaterea publică.

Totodată, el a adăugat că SRI nu a avut nicio implicare în protestele care au avut loc în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei penale.

“Nu am nicio emoţie, am venit la Parlament cu toată deschiderea, să răspund la toate întrebările comisiei. Pentru mine este o oportunitate. Am speranţa unui nou început în relaţia între Parlament şi SRI şi sunt convins că, după această audiere, vom avea răspuns la foarte multe dintre întrebările care au existat în spaţiul public. Pentru mine, ca şi director al acestei instituţii importante în statul român, este extrem de importantă relaţia cu Parlamentul. Am fost parlamentar, înţeleg rolul Parlamentului în democraţie şi am toată disponibilitatea şi deschiderea, atât a mea, cât şi a instituţiei, de a avea o relaţie mai mult decât apropiată, corectă şi onestă cu comisia”, a spus Hellvig, la Palatul Parlamentului, înainte de audierea sa în Comisia pentru controlul activităţii SRI.

Acesta a adus patru serviete cu documente, acte despre care a spus că sunt clasificate şi că vor fi puse la dispoziţia comisiei “pentru a lămuri aspectele care au fost în dezbaterea publică”.

Hellvig a refuzat să comenteze pe marginea subiectului apropierii dintre politicieni şi angajaţi ai SRI.

El a menţionat că va informa comisia parlamentară şi despre bugetul instituţiei.

“Sunt discuţii în acest moment legate de bugetul instituţiei. Voi face precizări şi în cadrul comisiei cu privire la bugetul SRI. Ştiu că există o percepţie publică, ne confruntăm cu o realitate pe care nu trebuie să o ignorăm, vom explica tuturor decidenţilor de ce este nevoie de un buget pentru SRI şi, în funcţie de argumentele noastre, în funcţie de resursa bugetară existentă în statul român, vom avea un buget în care sper, în primul rând, să avem infrastructura necesară pentru a nu ne distruge capacităţile de lucru şi parteneriatele extrem de importante cu cei din Clubul de la Berna”, a arătat Hellvig.

 

Stirea iniţială

 

La sosirea la Parlament, Eduard Hellvig a declarat că nu are emoţii şi că este pregătit să răspundă la toate întrebările reprezentanţilor comisiei.

”Nu am nicio emoţie. Am venit la Parlament cu toată deschiderea să răspund la toate întrebările comisiei”, a declarat Şeful SRI.

Potrivit B1 TV, directorul SRI s-a prezentat la audiere cu patru valize de documente clasificate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns