Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Lumea se înghesuie la Vama Petea în timp ce Punctul de Trecere a Frontierei Urziceni este aproape gol

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

   An de an, în preajma marilor sărbători şi în sezonul estival, la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Petea se creează o aglomeraţie care pune la grea încercare nervii cetăţenilor, timpii de aşteptare ridicaţi fiind determinaţi de numărul mare de persoane care doresc să tranziteze ţara prin acest loc. Majoritatea cetăţenilor uită că la doar 43 de kilometri de municipiul Satu Mare există PTF Urziceni care are corespondență localitatea maghiară Vallaj şi în care traficul se desfăşoară foarte degajat.

120 de minute la Petea, 10 minute la Urziceni

În zilele obişnuite nu se stă în punct mai mult de 2-3 minute, iar la sfârşit de săptămână timpul de aşteptare trece puţin peste 5 minute. În perioada aglomerată în PTF Urziceni timpul de aşteptare se dublează, determinat fiind de numărul în creştere al persoanelor care tranzitează ţara.

În aceste perioade în PTF Petea timpul de aşteptare înregistrat se ridică la cel puţin 120 de minute, în unele cazuri chiar şi la două ore şi jumătate. Valorile mari de trafic sunt determinate de numărul ridicat de persoane care doresc să intre sau să iasă din ţară prin acest punct, dar şi de faptul că poliţiştii de frontieră trebuie să efectueze controale specifice fiecărei persoane în parte. În cazul minorilor aceste verificări sunt mult mai elaborate, astfel că, după cum este şi normal, timpul de aşteptare va fi ceva mai mare. Cert este că sătmărenii pot evita cozile interminabile de la Petea alegând PTF Urziceni, care este situat la 43 de kilometri de municipiul Satu Mare.

“PTF Urziceni s-a deschis în 6 iunie 2003, are ca şi corespondent pe teritoriu maghiar localitatea Vallaj şi este destinat circulaţiei autoturismelor şi autovehiculelor cu capacitate de până la 3,5 tone. Sunt 3 artere de control atât pe sensul de intrare cât şi pe sensul de ieşire din ţară, două dintre ele fiind destinate autoturismelor, iar cel de-al treilea camioanelor de mic tonaj şi autocarelor”, aflăm de la insp. Oana Pîrcălab – purtător de cuvânt STPF Satu Mare.

Careienii, sălăjenii şi bihorenii obişnuiesc să treacă pe la PTF Urziceni

Participanţii la trafic care obişnuiesc să călătorească în străinătate pe la PTF Urziceni sunt în marea lor majoritate cetăţeni ai localităţilor învecinate, dar şi  sălăjeni, bihoreni şi clujeni. Aceştia tranzitează graniţa prin acest punct datorită poziţionării lui. Punctul este situat la 8 kilometri de municipiul Carei din ;oseaua Satu Mare – Oradea, iar de pe teritoriul maghiar distanţa până la autostradă este de aproximativ 30 de kilometri.

“Sunt multe situaţii în care PTF Urziceni nu este atât de aglomerat şi de aceea şi recomandarea noastră, a Poliţiei de Frontieră, este ca în momentul în care persoanele doresc să iasă din ţară sau să intre în ţară şi sunt obişnuite să folosească în general PTF Petea să încerce şi prin Urziceni să-şi continue călătoria, pentru că s-ar putea să aibă un trafic mai degajat”, a mai spus insp. Oana Pîrcălab.

În weekend numărul celor care trec pe la Urziceni ajunge la 3.500 – 4.000 de persoane

Prin PTF Urziceni într-o zi obişnuită tranzitează aproximativ 1.800 de persoane, iar la final de săptămână numărul acestora se dublează, timpii de aşteptare fiind de aproximativ 5 – 10 minute. În preajma sărbătorilor mari de peste an ori în sezonul estival lucrurile se schimbă puţin, însă valorile sunt departe de cele înregistrate la Petea. În perioadele acestea aglomerate pe parcursul unei zile lucrătoare aproximativ 2.500 –  3.000 de persoane tranzitează PTF Urziceni, iar în weekend numărul lor poate ajunge la 3,500 – 4.000 de persoane, acestea fiind situaţiile în care în punctul Urziceni se poate sta la coadă şi câte 30 de minute.

Una din cele mai mari valori înregistrate în PTF Urziceni este de 6.400 de persoane în 24 de ore, în preajma sărbătorilor de iarnă, însă pare o cifră extrem de mică în comparaţie cu cei aproximativ 14.000 de sătmăreni care au trecut de Anul Nou, în doar 24 de ore, prin PTF Petea.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns