Image 1
Image 2

Ar trebui să participe şi românii la marşul maghiarilor de 15 Martie?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În data de 15 Martie 1848 a izbucnit Revoluţia la Pesta (azi Budapesta). Această zi a devenit simbolul libertăţii şi este sărbătorită ca Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Atunci maghiarii s-au ridicat împotriva Imperiului Habsburgic, pentru un mare stat Maghiar – având la bază o proclamaţie cu 12 puncte, dintre care unul presupunea încorporarea şi lichidarea individualităţii politico-administrative a Transilvaniei / însă nu figura cuvântul Ungaria. 

Entuziasmul în primele zile de după 15 Martie 1848 a fost nemărginit – după cum au arătat evenimentele de la Viena, Praga, Cracovia dar şi demonstraţiile sârbilor bănăţeni, manifestul tinerilor jurişti Români ardeleni şi cele declarate de Saşi. Toţi locuitorii Imperiului Habsburgic, inclusiv tinerii revoluţionari români ca Nicolae Bălcescu, Gh. Magheru, V. Alecsandri, Nicolae Pleşoianu etc, au văzut în eveniment sfârşitul regimului absolutist.

În proclamaţie se găseau revendicări privind libertatea presei, democraţie parlamentară, guvern responsabil, egalitatea tuturor cetăţenilor sub aspect civic şi confesional, chestiunea impozitului general şi proporţional, a băncii naţionale, desfiinţarea rânduielilor feudale, eliberarea deţinuţilor politici (printre cei eliberaţi atunci a fost şi Eftimie Murgu). Prin intervenţie armată ţaristă, lupta pentru libertate a fost înăbuşită în Imperiul Habsburgic iar politica reacţionară a revenit pentru o perioadă; ideile, dezideratele anului revoluţionar au prins viaţă şi prind viaţă şi astăzi, inclusiv în procesul de făurire a Europei unite.

Având în vedere că la Revoluţia din 1848 au participat şi români, punem următoarea întrebare:

[cardoza_wp_poll id=275]

9 comentarii

  1. Nu ce cauta Romanii la acest eveniment al maghiarilor. Va dati seama ca ei simt , in continuare , ungureste. Ideea de nationalism si autonomie teritoriala nu din gura lor vine ? Sigur ca este campanie electorala ,atunci cand o sustin , dar sunt si constienti ca ne invrajbesc. Asa cum spune “upius” , vreau sa vad si eu un steag Romanesc la manifestarile lor.

  2. Mai Bulibasa tu nu sti de ce Avram Iancu (nu Janko ,stim ca politica maghiarilor din toate timpurile a fost de a maghiariza minoritatile care la o adica sa arate cat de multi maghiari sunt) a luptat contra lui Kosut pentru ca acest mare luptataor pentru dreptate dorea libertati si drepturi numai pentru maghiarime ,iobagia a desfiinta-t0 numai in ungaria iar in transilvania romanii sa ramana pe mai departe slugile nobilor maghiari.Ei vezi de aceea nu a reusit revolutia maghiara

  3. E clar ca nu va exista niciodata intelegere, dar cei care vor pierde cel mai mult vor fi tot maghiarii. De ce? Ei nu-si vor putea impune niciodata vointa pentru ca sint MINORITARI si traiesc in ROMANIA, fie ca le convine fie ca nu. Nostalgiile trecutului inca ii bintuie, dar ei n-au realizat ca lumea s-a schimbat, ei traiesc tot cu mentalitatea evului mediu. N-avem cum sa-i ajutam.

  4. Ce intrebare stupida !….., Categoric, NU ! (pana nu-si cer scuze oficial de la magyari pt. pozitia lor de la acea vreme si nu trec la sentimente mai bune fata de maghiari.) Romanii condusi de Avram Janko au participat/luptat de partea habsburgilor impotriva maghiarimii, erau contrarevolutionari la Revolutia maghiara din 1848.

Lasă un răspuns