Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Joi sună sirenele în 11 judeţe din Ardeal

Sirene la Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sirene la Satu Mare
Sirene la Satu Mare

În municipiul Satu Mare, 11 sirene moderne, din cele 51 de sirene electronice instalate în tot județul, vor suna joi, 20 aprilie.

În intervalul 10:00 – 12:00 autorităţile sătmărene au anunţat că şi în municipiul reşedinţă de judeţ va avea loc exerciţiul de alarmare a populaţiei, care anunţă situaţiile de urgenţă. 

O sirenă Pavian costă în medie 6.500 de euro

Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” Satu Mare a transmis că la nivelul județului Satu Mare există în total 164 mijloace de avertizare și alarmare, dintre care 51 sirene electronice, moderne, şi alte 113 sirene electrice, mai vechi. Acestea din urmă sunt în număr de 40 în municipiul Satu Mare și pot fi acționate centralizat, în timp ce alte 73 sunt dispuse în toate unitățile administrative teritoriale din județ şi pot fi acționate doar local.

Cea mai vizibilă sirenă din centrul municipiului Satu Mare este cea amplasată pe clădirea Palatului Administrativ. Sirena electronică este una modernă şi va fi controlată joi de la panourile de comandă aflate la intrarea în sediul Primăriei Municipiului Satu Mare.

“Sirena amplasată pe clădirea Palatului Administrativ este una de tip Pavian, de 1.200 de watti, şi oferă posibilitatea de transmitere atât a mesajelor vocale, cât şi a sunetului caracteristic de alarmare a populaţiei. Aceste sirene Pavian sunt centralizate, în momentul de faţă în municipiul Satu Mare avem 11 sirene de acest tip şi altele mai vechi de 5,5 kwatti montate prin anii ‘80 care funcţionează şi în momentul de faţă, dar nu sunt atât de eficiente ca zonă de audibilitate ca şi cele de tip Pavian”, a explicat Călin Cotan, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei municipiului Satu Mare.

Sirene de tip Pavian mai sunt amplasate, spre exemplu, şi pe acoperişul fabricii Mondiala, dar şi deasupra Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. Având în vedere că în alte ţări s-a renunţat demult la cele vechi, autorităţile locale, prin Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, mai au în vedere anul acesta achiziţionarea altor două sirene de tip Pavian, însă pentru acest lucru va fi nevoie de sume consistente de bani, deoarece doar o singură sirenă Pavian costă în medie 6.500 de euro.

 

Calendarul exercițiului național de alertare a populației

 

Primele judeţe în care s-a derulat exerciţiul naţional de alarmare a populaţiei organizat şi coordonat de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă au fost Brăila, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Tulcea şi Vrancea.  Astăzi, 19 aprilie, în calendarul exerciţiului se arată că sirenele vor porni în Bucureşti, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Vaslui, Dâmboviţa, Giurgiu, Iaşi. Joi, pe 20 aprilie, sistemul de alarmare a populaţiei în caz de incendiu, cutremur sau război va porni în Alba, Harghita, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Maramureş, Mureş, Satu Mare, Sălaj, Sibiu. Vineri, în ultima zi de exerciţiu, vor fi testate semnalele acustice din Arad, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Timiş şi Vâlcea.

Doctorul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a explicat că exerciţiul de alarmare este necesar pentru a testa sistemul, dar şi a verifica şi evalua impactul asupra populaţiei. Acesta a mai spus că în urma exerciţiului se va elabora un raport şi dacă se dovedeşte că unele sirene trebuie înlocuite se va lua decizia de a le înlocui prin diferite programe locale sau europene.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns