Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Legea salarizării bugetarilor, contestată de PNL, PMP și USR

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Legea salarizării, susținută de PSD, ALDE și UDMR, este contestată de senatorii PNL, PMP și USR, ei pledând în cadrul dezbaterii actului normativ în plenul Senatului pentru o consultare largă a factorilor interesați.

 

Propunerea liderului grupului PNL Mario Oprea, de retrimitere la Comisia de muncă a actului normativ, formulată la începutul ședinței, a fost respinsă de plen.

“Inițiatorii nu au oferit un impact bugetar.(…) Nu văd de ce atâta grabă, în afară de faptul că urmează o campanie electorală, pe 11 iunie sunt alegeri, și e nevoie de încă o lege trecută doar trecută pentru ochii electoratului”, a afirmat luni în plen senatorul PNL Florin Cîțu.

Liderul grupului PMP din Senat, Dorin Bădulescu, a explicat că propunerea legislativă de salarizare a bugetarilor “se poate transforma din cauza grabei cu care a fost dezbătută dintr-o inițiativă legislativă nobilă într-un eșec”.

“Sunt anumite prevederi care generează discriminări (…) Dacă vrem să dăm o lege bună în materia salarizării ar fi trebuit să putem voita o lege bine negociată, transparentă, în care sindicatele, factorii responsabili, să fi putut să își fi spus pe deplin punctul de vedere”, a spus în plen Bădulescu.

Adrian Wiener de la USR susține că propunerea legislativă ar putea fi “o șansă la transparență și dialog”, “pentru eliminarea unor discriminări”.

“Legea salarizării unice a fost o șansă a unei declarații politice fundamentale, a unei schimbări de paradigmă în ceea ce privește reașezarea straturilor diverselor categorii de personal bugetar, putea fi o șansă la transparență și dialog, este o șansă pentru afirmarea de exemplu a importanței strategice a educației, putea motiva alegerea unei cariere de dascăl pentru tinerii valoroși. În sănătate sunt decuplate de la momentul creșterii categorii importante de personal — infirmieri, brancardieri, chimiști biologi. Era o șansă care a fost ratată de dezbatere publică reală cu sindicatele și obținerea unei acceptanțe mai largi”, a spus senatorul Wiener în plen.
El consideră că vor urma “probabil proteste, greve, procese, inflație și depășirea deficitului bugetar de 3%”.

Liderul grupului senatorilor UDMR, Cseke Attila, a subliniat că legea salarizării a personalului din fonduri publice este o lege complexă, anunțând votul favorabil al senatorilor UDMR.

“Din păcate, o lege perfectă a salarizării personalului din fonduri publice mai mult ca sigur nu poate exista nici în România, nici în state veste europene sau oriunde priviți în lume pentru că evident că toate acele solicitări pe anumite domenii de activitate nu pot fi toate laolaltă susținute într-un anumit context. Important este pentru noi, grupul parlamentar UDMR, ca anumite principii să fie aplicate Și aceste principii, în proiectul de lege, unele dintre ele se regăsesc, și sperăm că se vor regăsi în continuare și în aplicarea legii. Acel principiu al faptului ca niciun funcționar public sau niciun funcționar contractual să nu aibă un salariu mai mare decât conducătorul instituției. Este o situație care s-a perpetuat de-a lungul anilor și care trebuie să ia sfârșit cu aprobarea acestui proiect de lege (…) Grupul senatorilor UDMR va susține raportul de admitere cu amendamentele admise”, a spus Cseke Attila.

Liderul grupului ALDE, Ionuț Sibinescu, a precizat, pentru Agerpres, că senatorii acestui grup susțin legea prin care “se va face echitate în sistemul salarizării”.

“Nu este o lege prin care se măresc salariile, ci una prin care se dorește să se rezolve problema echității pentru salariații din diverse domenii de activitate. Un șofer de la agricultură să aibă același salariu cu un șofer de la justiție”, a spus Sibinescu.

Președintele Comisiei de muncă din Senat, Ion Rotaru (PSD), a precizat că la Comisia raportoare au fost depuse peste 300 de amendamente, din care au fost adoptate aproape jumătate, ceea ce înseamnă că s-a ținut cont și de “opinia colegilor din opoziție”.

“Era nevoie de o lege a salarizării, este evident pentru toată lumea. Legea 284/2010 a fost aplicată neunitar și a avut o serie întreagă de ambiguități și disfuncționalități (…) Aceasta (n.r proiectul în dezbatere) este o lege-cadru, lege unitară prin prisma faptului că tratează unitar toate cele nouă familii ocupaționale. Pe de altă parte, constat că se pleacă de la raționamentul drobului de sare. Dar dacă se întâmplă ceva? Dacă mergem pe acest raționament o să constatăm că nu vom avea, în continuare, o lege a salarizării, că vom avea haos în ceea ce privește plata bugetarilor, că nu vom stimula în niciun fel performanța, că nu vom reuși să punem la punct toate disfuncționalitățile (…) “, a spus Ion Rotaru.

Dezbaterea propunerii legislative privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, inițiată de 205 parlamentari PSD și ALDE, va continua marți în plenul Senatului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns