Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Actorul şi regizorul Grigore Gonţa a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UNATC

Grigore Gonța
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Grigore Gonța
Grigore Gonța

Actorul, regizorul de teatru şi profesorul Grigore Gonţa a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti, în cadrul unei ceremonii care a avut loc luni după-amiază, la Sala Berlogea din cadrul instituţiei.

Grigore Gonţa s-a născut în 1938, la Bucureşti, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1963, la clasa profesorilor Ion Sahighian şi David Esrig. Remarcat chiar în spectacolul de absolvire, „Trei gemeni veneţieni”, în care interpreta triplul rol al lui Zanetto, debutează pe scena profesionistă la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani. În scurt timp, revine în Bucureşti, mai întâi la Teatrul Nottara şi la Teatrul de Comedie, iar apoi, ca actor, regizor şi director general adjunct, la Teatrul Naţional.

În aceeaşi perioadă, este invitat să se alăture corpului profesoral al Institutului de Teatru şi Cinematografie – ca profesor şi, ulterior, Decan al Facultăţii de Teatru, contribuind decisiv la formarea a cinci promoţii de actori. Printre cele mai cunoscute nume, Claudiu Bleonţ şi Claudia Maxim (promoţia 1983), Diana Gheorghian, Nataşa Raab, Adrian Titieni şi Angel Rababoc (promoţia 1988), Cornel Scripcaru şi Mihai Bisericanu (promoţia 1990, împreună cu Gelu Colceag), Mihai Călin şi Tania Popa (promoţia 1994), Monica Davidescu şi Florin Dumitru (promoţia 1998).

„Performanţele sale artistice şi pedagogice s-au bazat întotdeauna pe principii riguroase în pregătirea actorului, dublate de inteligenţă şi simţ scenic. Dincolo, însă, de imaginea severă a profesorului şi creatorului de succes, s-a ascuns întotdeauna, şi aşa cum dezvăluie un apropiat colaborator al său, Alexandru Lazăr un om „duios, tandru, sentimental, melancolic, plăcut, simpatic, amabil, binevoitor, sincer, loial, ager, pătrunzător, dinamic, plin de surprize, onest, integru şi peste toate bun Prieten”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

În anul 1926 ziarele maghiare din Satu Mare aveau mii de cititori români

O perioadă de puternic avânt cultural avea să înceapă după Unirea din 1918. La Satu Mare au apărut mai multe ziare şi reviste româneşti care au creat o efervescenţă în rândul populaţiei româneşti, chiar dacă unele au fost efemere. În perioada interbelică, s-au înregistrat peste 50 de titluri în limba română. Cel mai reprezentativ a fost ziarul Satu Mare, apărut chiar în anul 1918, dar cu întreruperi.  Din 1919 până în anul 1938 ziarul se tipărea de două ori pe sătpămână, miercurea şi duminica.