Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cristina Sabău-Trifu a adunat 33 de ani în slujba artei religioase

Felicia Girigorescu, Mircea Drăgan, Imola Kiss, Cristina Sabău-Trifu
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La Muzeul de Artă pot fi admirate roadele unei cariere impresionante

Felicia Girigorescu, Mircea Drăgan, Imola Kiss, Cristina Sabău-Trifu
Felicia Girigorescu, Mircea Drăgan, Imola Kiss, Cristina Sabău-Trifu

“Itinerar Spiritual – 33” se intitulează expoziția deschisă ieri în saloanele Muzeului de Artă Satu Mare, care își propune să documenteze munca din ultimii 33 de ani așezată, de multe ori la propriu, pe altarul credinței catolice de artista sătmăreană Cristina Sabău-Trifu.

    Primele săli ale expoziției arată, în fotografii, roadele muncii artistei în biserici catolice de rit oriental și occidental din Satu Mare (bisericile “Sf. Francisc”, “Sf. Anton”, “Sf. Apostoli Petru și Pavel”), Carei, Brașov, Cluj-Napoca, localitățile maramureșene Sarasău și Băiuț, dar și în biserica ecumenică de la Codlea. Urmează apoi evocarea seriei de lucrări “Drumul Crucii”, pe care sătmărenii au avut prilejul s-o admire pe viu în balconul Sinagogii acum câțiva ani. Apoi sunt prezentate creațiile doamnei Sabău-Trifu în ce privește ornatele preoțești, modelele și culorile fiind adaptate în funcție de momentul din anul liturgic în care veșmintele respective sunt îmbrâcate de clerici. Multe dintre ele aparțin Catedralei sătmărene, așa că ultima sală ne permite să admirăm pe viu aceste haine deosebite, cu recomandarea ca ele să nu fie atinse. Fluiditatea liniilor, paleta caldă a culorilor și siguranța compozițiilor ilustrează o credință cu adevărat asumată, trăită și hrănită cu darurile Duhului.
    Au luat cuvântul la vernisaj Felicia Grigorescu din partea Muzeului, Mircea Drăgan și Imola Kiss din partea Direcției pentru Cultură, dar și av. Horia Ungur într-un apel pentru salvarea compoziției care decorează altarul bisericii “Sf. Petru și Pavel”, contestată în dilemele identitare greco-catolice. Programul muzical l-au asigurat baritonul Kincses Mark și pianistul Balaszko Balazs.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns