Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Iohannis declară că ”doamnele ministru Shhaideh şi Plumb” trebuiau să demisioneze

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb ar fi trebuit să demisioneze din funcţiile ministeriale deţinute, aceasta fiind ”varianta optimală”, şi a exprimat regretul că PSD ”face scut” în jurul celor două.

 

”Cred că vă amintiţi de poziţiile mele pe care le-am avut în ocazii similare şi, din nefericire, au fost câteva astfel de ocazii. Eu vreau să cred că România este o ţară care întăreşte statul de drept, iar într-un stat de drept, persoane urmărite penal, judecate penal şi condamnate penal, nu trebuie să fie în conducerea statului. Da, doamnele ministru trebuiau, în varianta optimală, să demisioneze. A doua variantă democratică, trebuiau să fie retrase. Faptul că PSD face scut în jurul doamnelor ministru nu este de bun augur”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, citat de Mediafax.

Şeful statului a subliniat că nu se autopronunţă, fiind treaba judecătorilor să stabilească vinovăţia.

”Nu mă antepronunţ prin această afirmaţie şi nu cunosc detaliile din dosar şi nu este treaba mea. Îmi doresc foarte mult să avem un guvern care nu este supus unor suspiciuni, un guvern care acţionează pentru România şi pentru români. Nu ştiu dacă doamnele sunt vinovate sau nevinovate. Nici nu e treaba mea şi nu este nici treaba PSD să stabilească acest lucru. Vinovăţia se stabileşte de către judecători”, a mai spus Iohannis.

Şeful statului a criticat și afirmaţiile făcute de ministrul Justiției Tudorel Toader în ceea ce priveşte competenţele verificării legalităţii unei hotărâri de guvern. ”Domnul ministru Toader a confundat poziţia domniei sale de acum cu poziţia de profesor universitar pe care a avut-o înainte (…) Dacă ar fi să rămânem în zona pur teoretică, sigur că sunt anumite care pentru mulţi sunt interesante şi importante, dar domnul Toader nu este profesor universitar în momentul acesta, ci este ministrul Justiţiei. Or din poziţia de ministru al Justiţiei, dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt clarificate bine în justiţia românească, nu trebuia să facă afirmaţii teroretice, ci trebuie să vină cu un act prin care corecta, de exemplu, Codul de procedură civilă. Aşadar abordarea domnului ministru mi se pare inadecvată”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat cum ar putea fi preîntâmpinate pe viitor situaţii în care să se discute despre competenţele de evaluare a legalităţii modului de adoptare al actelor normative, Iohannis a răspuns: ”Prin două metode. Una punctuală, care revine CSM, că CSM este garantul independenţei justiţiei şi judecă toate plângerile de acest tip, iar a doua prin politica în domeniul justiţiei. De asta am spus că, dacă domnul ministru a constatat că ceva nu-i bine reglementat, trebuia să vină cu un act care corectează această lipsă de reglementare.”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, marţi dimineaţă, că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ, în condiţiile în care hotărârile de guvern pot crea suspiciuni.

Vicepremierul Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu de procurorii anticorupţie în dosarul Insula Belina. În aceeaşi cauză DNA cere aviz pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, ministrul Fondurilor Europene şi deputat, fiind acuzată de complicitate la abuz în serviciu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns