Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Expoziția “Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916-1918)” vernisată la Muzeul Cotroceni

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Muzeul Naţional Cotroceni
Muzeul Naţional Cotroceni

Expoziția “Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916-1918)” prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la victoriile militare ale Armatei Române la Mărăști, Mărășești și Oituz, a fost vernisată miercuri, în Spațiile medievale de la Muzeul Național Cotroceni.

Vernisajul a fost prefațat de un moment oferit de membrii Asociației “Tradiția Militară”, îmbrăcați în uniforme ale Armatei Române din Primul Război Mondial.

Ștefania Dinu, director general adjunct al Muzeului Național Cotroceni, una dintre realizatoarele expoziției, a declarat că aceasta este preponderent fotodocumentară, dar cuprinde și uniforme militare, echipament militar utilizat de soldații și ofițerii români pe front, medalii, hărți, decorații și obiecte din război găsite în tranșee — bocanci, monede, baionete, gamele.

“Ca tematică am organizat expoziția pornind de la momente cu Armata Română și viața pe front, momente oficiale în care apare familia regală alături de personalități, membri ai Guvernului României din acea perioadă, generali, conducători de armate — generalul Averescu, generalul Prezan, șefii misiunilor militare franceză, engleză, americană și un moment emoționant, pentru că fotografiile, unele dintre ele, sunt inedite, reprezentând-o pe regina Maria în calitate de infirmieră în spitalele de pe linia frontului sau vizitând frontul de la Mărășești alături de ‘eroul de la Mărășești’, cum îl numea ea, generalul Eremia Grigorescu”, a explicat Ștefania Dinu.

Liviu Jicman, directorul Muzeului Național Cotroceni, a apreciat, în deschiderea evenimentului, că expoziția este “foarte interesantă și, cu siguranță, una foarte bogată din punct de vedere al documentării”.

“Aceasta este o primă manifestare prin care ne propunem să deschidem o serie lungă de manifestări prin care Muzeul Național Cotroceni prefațează manifestările dedicate Centenarului care vor avea loc în următoarea perioadă, la sfârșitul acestui an, dar mai ales în 2018 și 2019”, a declarat Liviu Jicman.

Consilierul prezidențial Sergiu Nistor a afirmat că expoziția deschisă la Muzeul Cotroceni este cea mai amplă pe care a văzut-o pe subiectul Centenarului, “singura excepție fiind marea expoziție a Marelui Război de la Muzeul Național de Istorie a României care, însă, ataca o problematică la scară europeană”.

“Aici vedem ceea ce mult timp (…) ne-a fost ascuns, dacă nu chiar interzis să aflăm, să știm, să vedem și anume contribuția, nu doar politică, dar și personală, a Casei Regale a României la efortul de război și mai ales la crearea premiselor pentru ca pacea să aducă și marea întregire a țării. (…) Avem în față o moștenire pe care abia acum o primim, o moștenire de informație și o moștenire de mărturie. (…) Astăzi începem să descoperim ce moștenire bogată, ce moștenire importantă, ce moștenire angajantă am primit de la înaintași”, a declarat Sergiu Nistor.

Evenimentul a fost încheiat cu un recital vocal-instrumental susținut, în Sala Cerchez a Muzeului Cotroceni, de Raluca Oprea — soprană, și Ioana Maria Lupașcu — pian. În program au fost lucrări de Tiberiu Brediceanu, George Cavadia, Antonin Dvorak, Giacomo Puccini, Constantin Silvestri, Sabin Păutza, Francesco Cilea, Ioan Dobrinescu, Francisc Poulenc, Deniz Inan, Rodolfo Falvo, Guy Bacos.

Expoziția “Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916-1918)” a fost realizată de directorul adjunct al Muzeului Național Cotroceni, Ștefania Dinu, și istoricul Mariana Lazăr. A fost lansat și un catalog al expoziției.

Expoziția a fost organizată cu sprijinul Bibliotecii Academiei Române, Arhivelor Naționale ale României, Muzeului Militar Național “Regele Ferdinand I”, Muzeului Național de Istorie a României, Arhivelor Militare Naționale, cărora li s-au alăturat Asociația RoMilitaria, Asociația ProDetecție, colecția Daniel Obreja și Sorin Mărgărit.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns