Image 1
Image 2

PSD şi ALDE vor vota în plen că statul „se îndreaptă” împotriva magistraţilor care greşesc

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Comisia parlamentară specială a reluat, luni, dezbaterile privind modificarea legilor justiţiei. Modificarea legilor a creat discuţii aprinse în spaţiul public, fiind contestate mai multe amendamente care au fost adoptate de comisie.

Preşedintele Comisiei pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a precizat, luni, că grupurile PSD şi ALDE vor vota în plen că statul „se îndreptă” cu acţiune în regres prin MFP împotriva magistraţilor care au săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii, notează Mediafax.

 

Iordache a făcut aceste precizări după ce vicepreşedintele ALDE, Steluţa Cătăniciu, a exprimat public nemulţumiri faţă de forma adoptată în Comisia specială a capitolului privind răspunderea magistraţilor, pe care o consideră „inoperantă”.

Întrebat dacă a discutat cu reprezentanţii ALDE despre nemuţumirile avansate public, Iordache a răspuns: „O să vedeţi la plen. Suntem compatibili cu ALDE. La acel aliniat 7 de la răspunderea magistraţilor sunt 3 discuţii în acest moment: în legea în vigoare se spune că statul <<se poate îndrepta>>, în propunerea noastră statul se <<îndreaptă>> şi în amendamentul UNJR statul <<are dreptul>>. Propunerea PSD pe care o vom susţine este să ne susţinem amendamentul nostru cu statul <<se îndreaptă>> şi atunci toate aceste discuţii care sunt în spaţiul public nu-şi au rostul. De aceea v-am spus că suntem compatibili şi nu sunt probleme. În plen la alineatul 7 grupul PSD şi grupul ALDE vom susţine că statul <<se îndreaptă>>”.

În acest moment, alineatul (7) al articolului 96 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor prevede: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with